Više od 100 izlagača iz svih dijelova Hrvatske među kojima su proizvođači sira i meda, OPG-ovi, obrti, tvrtke, udruge i drugi okupit će se na 19. Gospodarskom sajmu sira, meda i vrganja i posjetiteljima prezentirati vrhunske autohtone domaće proizvode.
Posebna atrakcija bit će „glavno jelo s Južne Bilogore”, jedinstvena gastro priča koju nastavlja poznati chef Ivan Đukić iz Osijeka koji će otkriti novo glavno jelo kreirano od autohtonih sastojaka specifičnih za ovo podneblje, a koje će postati dio stalne ponude restorana i OPG-ova Južne Bilogore.
19. Gospodarski sajam sira, meda i vrganja održava se tijekom dva dana, od subote do nedjelje, 15. i 16. studenoga u sklopu školsko sportske dvorane u Grubišnom Polju, u organizaciji Grada Grubišnog Polja, Turističke zajednice područja Južna Bilogora i Razvojne agencije AGRO. Svečano otvorenje Sajma održat će se u subotu, 16. studenoga, s početkom u 11 sati u školsko sportskoj dvorani u Grubišnom Polju.
Sajam dolaze podržati zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zastupnik u Hrvatskom saboru Miro Totgergeli, župan Marko Marušić koji će službeno otvoriti Sajam te posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Petar Džaja.
Na sajmu će, uz brojne OPG-ove i proizvođače, sudjelovati hrvatske i manjinske udruge koje će posjetiteljima predstaviti i ponuditi tradicionalna jela svojih zajednica, od autentičnih kolača do mirisnih paprikaša.
Drugi dan sprema se tradicionalno omiljena točka sajma ČVARKIJADA – natjecanje za Majstora u pravljenju čvaraka, a posebnu pozornost zasigurno će privući i prezentacija i degustacija domaćih štruklji s vrganjima.
Natjecateljski duh neće izostati jer se na Sajmu biraju najbolji sir, med te najljepši štand, a održat će se i edukativna predavanja o gljivama i njihovoj ulozi u prirodi. Dođite, kušajte, zabilježite i podijelite priču o Sajmu koji spaja tradiciju, okuse i ljude Južne Bilogore i šire.












