Osnovna škola Velika Pisanica pokrenula je projekt “Zemlja, sunce, tanjur”, koji se provodi u suradnji s INOM u sklopu 12. izdanja programa Zeleni pojas. Projekt je dobio sufinanciranje od 4.300 eura, a sredstva su iskorištena za nabavu konvekcijske pećnice za školsku kuhinju.

Cilj projekta je promicanje zdrave prehrane i ekološke proizvodnje hrane. Učenici su u školskom plasteniku pripremili tlo za sijanje i sadnju povrća poput luka, salate i blitve, koje će se kasnije koristiti u pripremi obroka. Hrana se priprema u novoj pećnici, uz minimalan udio masnoća, a učenici uz pomoć kuhara i učitelja uče o zdravoj pripremi jela.

Na aktualnom školskom meniju je trenutno štrudla s jabukama, koju pripremaju učenici 1. i 2. razreda. Jabuke dolaze iz školskih voćnjaka u Velikoj Pisanici i područnoj školi Bedenik.

Po završetku projekta planirana je izrada kuharice s receptima bilogorskog kraja, u čijoj će pripremi sudjelovati učenici, učitelji i djelatnici škole. Tijekom listopada i studenog 2025. godine svi razredi bit će uključeni u edukacije i praktične radionice kuhanja, a učenici će izraditi plakate i fotografije koje će biti predstavljene na Info danu projekta.

Projekt će završiti izložbom i manifestacijom javnog karaktera, na kojoj će učenici pokazati što su naučili i time potaknuti druge na zdrave i ekološke navike.