U sklopu projekta koji se provodi pod Erasmus+ akreditacijom, učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar boravili su na Cipru od 27. travnja do 18. svibnja 2025. godine. Svoju praktičnu nastavu odradili su u Limassolu, u razdoblju od 28. travnja do 16. svibnja.
Ukupno osam učenika sudjelovalo je u mobilnosti. Riječ je o učenicama 2.A razreda – Dorotei Ileković, Luciji Jukić, Niki Jukić, Lani Matuš i Maji Prka – koje se obrazuju za zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara. Pridružila im se i učenica 2.B razreda, Magdalena Gujić, buduća turističko-hotelijerska komercijalistica, kao i učenici 2.C razreda, Lovro Huzjak i Matej Krluk, koji se školuju za zanimanje kuhara.
Svi su učenici svoju stručnu praksu, u trajanju od 120 sati, odradili u Grand Resort Hotelu, luksuznom hotelu s pet zvjezdica u Limassolu. Učenice 2.A razreda praksu su obavljale na recepciji i u odjelu domaćinstva (housekeeping), Magdalena Gujić radila je u restoranskom servisu, dok su Lovro Huzjak i Matej Krluk bili angažirani u hotelskoj kuhinji na poslovima pripreme jela.
Tijekom trotjednog boravka, učenici su od mentora iz hotela dobili priliku upoznati kako funkcionira jedan veliki hotelski sustav u poznatoj turističkoj destinaciji, razvijali su svoje profesionalne vještine i nadograđivali znanja važna za njihova buduća zanimanja. Mobilnost je provedena u suradnji s partnerskom organizacijom ShipCon Limassol Ltd.
Slobodni vikendi i vrijeme izvan radnih obveza bili su organizirani u suradnji s nastavnicama u pratnji, Teom Milinović i Ivom Štrkalj. Učenici su posjetili druge gradove na Cipru, poput Larnace i Nikozije, a ShipCon je za njih organizirao dva izleta. Prvim izletom posjetili su Paphos, Afroditine stijene i drevni Kourion, dok su tijekom drugog obišli planinu Troodos, slap Millomeris, selo Omodos i vinariju Linos.

Učenici su slobodno vrijeme provodili na plažama, uživajući u suncu i moru, a organizirani su i dodatni posjeti zoološkom vrtu u Limassolu te obližnjem akvaparku. Boravak je bio ispunjen različitim iskustvima, a učenici su se s Cipra vratili puni dojmova i uspomena. Pojedini su iskazali interes za povratak na Cipar, uključujući i mogućnost zaposlenja, budući da su tijekom prakse dobili prve ponude za posao.
Projekt se nastavlja s još dvije planirane mobilnosti učenika, dok je jedna mobilnost nastavnika već realizirana.
U sklopu nastavničke mobilnosti, Tomislav Đurđević, nastavnik kuharstva iz iste škole, sudjelovao je na strukturiranom tečaju u organizaciji Europass Teacher Academy. Tečaj pod nazivom “Sustainable Gastronomy: PBL Strategies Inspired by Tenerife’s Culinary Heritage” održavao se u Language Campusu na Tenerifima, od 24. veljače do 1. ožujka 2025. godine.
Cjelotjedna edukacija bila je posvećena projektnom učenju (Project Based Learning – PBL), a obuhvatila je različite pristupe poučavanju koji uključuju istraživanje, timski rad i rješavanje zadataka kroz praktične izazove. Nastavnik Đurđević tijekom edukacije surađivao je s kolegama iz Danske, Poljske i Estonije. Tečaj je bio koncipiran kao projekt kroz koji su sudionici, pomoću tajnih zadataka, dolazili do rješenja i konačnog cilja – pripreme tradicionalnog jela.

Učenje se odvijalo na različitim lokacijama – u učionici, na lokalnoj tržnici, u mlinu te drugim ambijentima koji su bili ključni za razumijevanje gastronomskog konteksta otoka. Ovakav pristup obrazovanju posebno je koristan za modularnu nastavu, jer zahtijeva detaljno planiranje i strukturiranje sadržaja.
Osim stručnog dijela, boravak na Tenerifima uključivao je i upoznavanje s kulturom, poviješću, geografijom te – naravno – gastronomijom otoka.(Ana Špoljar)