Iako nije domaćeg podrijetla, francuska salata postala je neizostavni dio blagdanskog jelovnika u mnogim hrvatskim kućanstvima. Priprema se redovito uoči Božića i Uskrsa, a unatoč tome što recept može varirati ovisno o navikama i ukusima obitelji, osnovna kombinacija sastojaka ostaje prepoznatljiva i omiljena.
Kuhano povrće, kiseli krastavci, jaja i majoneza temelj su ovog jela koje se poslužuje kao prilog, ali često postaje jedno od najtraženijih jela na stolu. Iako nije riječ o laganoj salati, njen se kalorijski sadržaj rijetko uzima u obzir u danima kad je u fokusu obiteljsko okupljanje i svečani obrok. S obzirom na to da se priprema najčešće jednom ili dvaput godišnje, rijetko tko odolijeva njenom karakterističnom okusu.
Kao i kod mnogih tradicionalnih jela, uspjeh recepta često ovisi o detaljima. Ključ dobrog rezultata krije se u pravilnom omjeru sastojaka i njihovoj obradi – povrće treba biti kuhano “al dente”, a svi sastojci ravnomjerno narezani na sitne kockice kako bi se postigla ujednačena tekstura. Također, važno je ne pretjerati s majonezom kako salata ne bi postala preteška ili gnjecava.
Francuska salata često se priprema dan ranije kako bi se sastojci povezali i razvili puni okus. Poslužuje se ohlađena, a uz pečenje ili šunku za Uskrs, predstavlja savršenu ravnotežu okusa.
I ove godine, kao i mnogih prije, francuska salata zasigurno će zauzeti mjesto među blagdanskim jelima – jednostavna za pripremu, a istovremeno bogata i poznata svima.
Sastojci:
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
Sastojci za nadjev:
- 360 g majoneze (4 vrećice)
- ¼ jabuke granny smith
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema:
1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok graška i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.
4. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.
Posluživanje:
Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku.
Savjet:
Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.