Jacques Pepin, koji ima 89 godina, i dalje neumorno educira ljude kako kuhati ukusna jela kod kuće, a da pritom ne potroše previše novca. Iskorištavanje ostataka hrane za pripremu novih jela ključna je filozofija ovog chefa. Pepin, francuski kuhar koji živi u SAD-u, autor je više od 30 kuharica u kojima dijeli praktične recepte za svakodnevnu kuhinju, a ne razmeće se visokom gastronomijom.
Njegova najnovija kuharica “Cooking My Way: Recipes and Techniques for Economical Cooking”, objavljena krajem rujna prošle godine, sadrži više od 150 recepata te savjete za kuhanje koje štedi novac, vrijeme i trud. Pepin potiče kupovinu sezonskih namirnica jer su one tada najukusnije i najpovoljnije. Također, savjetuje korištenje jeftinijih komada mesa i ostataka mesa i povrća za pripremu temeljaca, juha i umaka. Među receptima su i razne salate, sufle od griza, ragu od graha i kelja, gratinirane tikvice i rajčice, pohane školjke, jagode s kiselim vrhnjem i šećerom, te mnogi drugi.
Posebnu pažnju posvećuje ilustracijama u knjizi koje je on sam napravio, kao i fotografijama Toma Hopkinsa. Tijekom promocije knjige, Pepin je naglasio važnost nebacanja ostataka hrane, te je podijelio svoj recept za “juhu iz hladnjaka” koju priprema od namirnica koje mu preostanu. Također, otkrio je svoj način pripreme slane palačinke od starog kruha, koja se pravi od omekšanog kruha, jaja, začinskog bilja, luka i češnjaka. Ovaj jednostavan i ukusan obrok je savršen način za iskoristiti staro kruh i smanjiti otpad, ističe chef Pepin.