Božidar Miodragović, poznati bjelovarski kuhar, nedavno je po treći put posjetio Tunis, gdje je sudjelovao na međunarodnom kulinarskom natjecanju. Miodragović, koji je bio član hrvatske ekipe kuhara, vratio se kući s novim nagradama, a u razgovoru za Super radio podijelio je svoje iskustvo, planove i dojmove sa svojih putovanja.

– Bilo je super, pet dana sam bio u Tunisu, zajedno s ekipom kuhara iz Hrvatske. Bio smo tamo u ulozi suca, ali sam se natjecao i u slastičarskoj kategoriji, kaže Božidar.

U Tunisu je bio u svojstvu predsjednika Udruge kuhara Grada Bjelovara, koja je prezentirala domaće specijalitete. Miodragović ističe kako su na natjecanju izazvali veliki interes svojim jelima. – Pripremali smo domaće zagorske štrukle koje su odmah osvojile srca publike. Ljudi su doslovno tražili još, a prezentirali smo i hrvatsku tortu s orasima i fondantom, rekao je, dodajući da su domaći medenjaci također bili veliki hit.

Natjecanje je bilo pravi test vještina, jer su kuharima bili ponuđeni razni izazovi.

– Jedno od najzanimljivijih iskustava bio je susret s crvima, koji su u nekim kulturama vrlo popularni kao izvor proteina, prisjeća se Miodragović, koji je bio iznenađen kad je saznao da će i on kušati ovo jelo. Iako nije bio siguran kako će reagirati, kušanje crva opisuje kao “fino”.

– To je bilo novo iskustvo, a jelo je čak osvojilo zlatnu medalju, kaže uz smijeh.

Kroz svoje sudjelovanje na natjecanjima i kao sudac, Božidar Miodragović postao je prepoznatljivo ime u kulinarskim krugovima, ne samo u Hrvatskoj, već i izvan nje.

– Čak sam pozvan na riblji festival u Tunisu u šestom mjesecu zemlje, kaže kuhar, dodajući da ga često zovu za sudjelovanje na sličnim događajima, a dobio je poziv i iz Seoula.

Osim kuhanja, Miodragović je poznat po svom angažmanu u promociji hrvatske kuhinje u inozemstvu. Tako je, osim s kuharskom ekipom iz Hrvatske, potpisao Povelju o bratimljenju između kuharskih asocijacija iz Bjelovara i Tunisa.

– Ovo bratimljenje otvorilo je mogućnost za buduće suradnje. Planiramo organizirati veliki kulinarski festival u Bjelovaru na kojem će sudjelovati i kuhari iz Tunisa, objašnjava Miodragović.

Iako je, kako kaže Miodragović, njegov rad međunarodno prepoznat i cijenjen, ne skriva svoje razočaranje zbog manjka podrške koju, kako tvrdi, osjeća od strane domaće zajednice.

– Nismo dovoljno prepoznati u Hrvatskoj. U inozemstvu, na primjer u Tunisu, cijene nas puno više. Tamo ljudi dolaze k meni, žele se slikati s hrvatskim kuharima, pitaju za naše specijalitete, a u Hrvatskoj to nije slučaj, priznaje Božidar. Ističe kako, unatoč brojnim priznanjima i medaljama koje je osvojio na međunarodnim natjecanjima, domaći interes za njegov rad nije ni približno onoliko velik kao vani.