Koje su namirnice pripremali i što su jeli stanovnici Velikog Grđevca u vrijeme života Lovrakovih junaka iz romana „Družba Pere Kvržice“ i „Vlak u snijegu“? Odgovore je pokušao dati „8. Pazi što jedeš Laboratorij“ projekt kojeg su provodili Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te Etnografski muzej Zagreb. Brojnim okupljenima pojašnjenje je dala Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Kulturnog centra Mato Lovrak:
‒ U suradnji s Martinom Krivić Lekić, ravnateljicom Državnog arhiva u Bjelovaru stupili smo u kontakt s profesoricom Danijelom Birt Katić i tako je započeo terenski rad zadarskih studenata na prostoru našeg Kulturnog centa. Cilj je bilo popisati i zaštiti etnografsku zbirku te je tako evidentirano 114 predmeta koji su dobili i predzaštitu Ministarstva kulture i medija te vjerujem kako će kroz godinu dana dobiti i punu zaštitu. Ovu suradnju nastavili smo i kroz projekt „Pazi što jedeš – laboratorij 2024“ na kojem su uz naše kazivače studenti istražili prehrambene navike Velikogrđevčana u vrijeme nastanka Lovrakovih romana. Drago nam je što smo danas predstavili rezultate istraživanja, a svi ćete moći i kušati bijele i žute žgance ili prežganu juhu te ostale namirnice koje su bile dio svakodnevne prehrane tog razdoblja. Želja nam je na takav način prenesu i na nove generacije ‒ pojasnila je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Kulturnog centra Mato Lovrak.
Općinski načelnik Tomislav Pavlečić istaknuo je kako će Općina Veliki Grđevac uvijek podupirati ovakva i slična istraživanja kako bi se sačuvalo sjećanje na vrijem u kojem je živio i radio Mato Lovrak čiji je lik i djelo temelj turističkog razvoja ove općine.
Zamjenica župana, Tanja Novotni Golubić zahvalila je svim uključenima u ova dva projekta i značaj koji oni imaju za Bjelovarsko-bilogorsku županiju te pohvalila napore koji se tijekom godine na području Velikog Grđevca ulažu u zaštitu i promociju običaja i tradicije.
Etnografska zbirka predmeta dobila predzaštitu
Rezultate projekta predstavila je prof. dr. sc. Danijela Birt Katić sa Sveučilišta u Zadru koja je pojasnila kako je na terenskoj nastavi sudjelovalo 6 studenata:
‒ Zanimljivo je što nitko od studenata nije s bilogorskog područja te je i njima ovo bila prilika da nauče nešto novo. Prilikom popisivanja predmeta evidentirali smo njihovu namjenu i tu nam je pomogla dobra suradnja s lokalnom zajednicom. Studenti su bili ponosni kada su saznali da je njihov terenski rad bio temelj za predzaštitu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. U drugom projektu fokus nam je bila hrana, ustvari, željeli smo u tih četiri dana razgovarati s kazivačima koji su bili spremni govoriti o prehrani i hrani koju su pripremale njihove bake i majke. Projekt je predstavljen katalogom koji će se moći vidjeti i na internetskim stranicama KUC-a. Ova tradicijska jela vraćaju nas u Lovrakovo vrijeme, odnosno početak 20. stoljeća. Ova dva projekta su dobar temelj za daljnja istraživanja i tu se i ja stavljam na raspolaganje, a i studenti su spremni za rad na terenu. Upravo taj terenski rad im je od velike koristi i iskustvo koji će im pomoći u nastavku školovanja, ali i radu ‒ pojasnila je profesorica.
Nakon predstavljanja, za sve posjetitelje bila je pripremljena degustacija hrane koju su jeli Lovrakovi junaci, ali i koja se još uvijek jede, pogotovo u selima. Tako su zamirisali bijeli i kukuruzni žganci, prežgana juha, domaći kruh iz krušne peći premazan svinjskom masti, maslacem ili pekmezom. Prava rapsodija okusa i mirisa, koju sve više preporučuju nutricionisti jer koliko god nam se takva hrana činila „teškom“ ipak je najmanje prerađena i u njoj su sačuvani ne samo svi korisni elementi već je u njoj sačuvano sjećanje na djetinjstvo: Pere, Drage, Ljubana, a možda i svih nas. (Slaven Klobučar)