Sarma je omiljeno jelo koje, zahvaljujući sastojcima poput kiselog kupusa, mesa i začina, ima dug vijek trajanja, ali je ključno pridržavati se preporučenih pravila skladištenja kako bi ostala sigurna za konzumaciju. Na ovim prostorima zima je gotovo nezamisliva bez sarme. Obično se priprema u većim količinama, a mnogi tvrde da je najukusnija kada odstoji nekoliko dana. No, koliko dugo sarma može stajati?

Koliko dugo sarma ostaje svježa u hladnjaku?

Prema stručnim preporukama, sarmu je u hladnjaku najbolje čuvati do sedam dana. Važno ju je skladištiti u posudi koja se hermetički zatvara kako bi se spriječilo prodiranje zraka i širenje mirisa. Prije posluživanja, potrebno ju je temeljito zagrijati na visokoj temperaturi kako bi se uklonile potencijalne bakterije. Ako imate višak, zamrzavanje je praktična opcija.

Kako čuvati sarmu u zamrzivaču?

U zamrzivaču sarma može biti sigurna za konzumaciju do tri mjeseca. Preporučuje se spremati je u posude ili vrećice za zamrzavanje, pri čemu je važno istisnuti što više zraka iz ambalaže. Kako biste olakšali kasnije korištenje, zamrzavajte je u manjim porcijama. Prilikom odmrzavanja, najbolje ju je prvo ostaviti preko noći u hladnjaku, a zatim je temeljito zagrijati prije serviranja.

Slijedeći ove savjete, sarma će zadržati svoj okus i kvalitetu bez obzira na način čuvanja.

Nikad ne zamrzavajte sarme koje su već jednom bile odmrznute, piše Net.