Božidar Miodragović, poznat kao Kuhar, ime je koje se u kulinarskim krugovima izdvaja svojom predanošću, znanjem i strašću prema pripremi jela. Nedavno se vratio iz Tunisa, gdje je na međunarodnom kulinarskom natjecanju predstavljao Hrvatsku, osvojivši nagrade i priznanja te potvrdio svoj status u svijetu gastronomije. No, njegovo putovanje nije bilo samo natjecateljskog karaktera – bilo je to i putovanje u kulturu, običaje i okuse druge zemlje.

Predstavljanje Hrvatske kroz tradicionalna jela

Miodragović se u Tunisu nije našao samo u ulozi kuhara već i kao ambasador hrvatske gastronomije. Na ovom događaju, koji je okupio kuhare iz cijelog svijeta, pripremao je tradicionalne hrvatske specijalitete poput štrukla i makovnjače. Njegova jela izazvala su veliko zanimanje prisutnih, a videozapisi iz Tunisa svjedoče o pomami za hrvatskim okusima.

– Radio sam štrukle zapečene u vrhnju i mogu reći da je interes bio nevjerojatan. Bilo je gotovo otimačine, prisjeća se s osmijehom. Osim štrukla, pripremao je i makovnjaču i orahnjaču, što je za domaćine u Tunisu bio potpuno nepoznat okus.

– Bilo je dirljivo vidjeti kako cijene trud i raznolikost naše kuhinje, dodaje.

Kulinarstvo kao most između kultura

Miodragović je na ovom natjecanju sudjelovao u ulozi člana sudačke komisije, što je još jedno priznanje za njegov doprinos gastronomiji.

– Postao sam predsjednik sudačke komisije, a tamo sam dobio i priznanje – i orden Zlatni sokol te titulu viteza kulinarstva, ističe. Ovo priznanje dolazi nakon godina predanog rada, brojnih nagrada i međunarodnih priznanja koja je stekao na natjecanjima diljem svijeta.

Kao predsjednik sudačke komisije, Miodragović je imao priliku surađivati s kolegama iz raznih zemalja te razmjenjivati ideje i iskustva.

– Na ovakvim događajima ne predstavljamo samo sebe, već i našu zemlju, njezinu kulturu i običaje, kaže. Ističe kako ga uvijek iznova fascinira koliko je hrvatska kuhinja jedinstvena i cijenjena u inozemstvu.

Vizija međunarodnog gastronomskog sajma

Miodragović već godinama ima viziju organizacije međunarodnog sajma hrane i pića u Bjelovaru.

– To bi bio sajam koji bi okupio proizvođače hrane, pića i opreme za ugostiteljstvo iz cijelog svijeta. Idealno bi ga bilo održati u Gudovcu, no za sada gradski i županijski čelnici nemaju sluha za tu ideju, objašnjava.

Vjeruje da bi takav događaj imao ogroman potencijal za promociju Bjelovara i cijele regije.

– Naša gastronomska tradicija, u kombinaciji s inovacijama i međunarodnim utjecajima, mogla bi privući posjetitelje i izlagače iz raznih zemalja, kaže.

Planovi za budućnost

Već u veljači Miodragović planira sudjelovati na Svjetskom prvenstvu kuhara u Egiptu.

– To će biti prilika da se još jednom predstavim na svjetskoj sceni i nastavim promovirati Hrvatsku kroz našu kuhinju, otkriva. Njegov plan je i dalje širiti svijest o bogatstvu hrvatske gastronomije te ustrajati u ideji organizacije međunarodnih događaja u Hrvatskoj.

Iako ga često razočara nedostatak interesa lokalnih vlasti za njegov rad, Miodragović ne odustaje.

– Kad vidim koliko ljudi iz drugih zemalja cijene našu kuhinju, to mi daje motivaciju da nastavim raditi ono što volim, zaključuje.