Foto/Pixabay

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti svoje jutro bez njenog mirisa, a nekima je miris mljevene kave jedan od najljepših na svijetu. Kažu i da je najbolja kava ona u kojoj se uživa umjereno i bez brzine, a u nastavku pročitajte savjete dvoje stručnjaka za kavu.

Najčešće greške koje ljudi rade kod pripreme domaće kave su da čekaju da voda zakipi, pa tek onda dodaju kavu, te da kavu miješaju čak i nakon što je prokuhana i skinuta sa štednjaka, piše N1.

Stvari bez kojih nećete moći skuhati savršenu domaću kavu su voda i mljevena kava, a prema ukusu joj možete dodati šećer ili mlijeko. Vode vam treba onoliko koliko ćete popiti, što u pravilu znači – ako želite skuhati samo jednu šalicu kave, onda vam je dovoljna šalica vode koju možete uliti u kuhalo.

Važno je da kavu stavite neposredno prije nego voda proključa. Maknite džezvu sa štednjaka i stavite kavu – na jednu šalicu vode ide jedna puna žličica kave. Kad ste kavu stavili u vodu, promiješajte je i vratite na štednjak da prokuha. Kad kava prokuha, maknite je sa štednjaka i ponovite postupak još dva puta, jer kava je najukusnija kada prokuha tri puta. Zatim u šalicu ulijte svoj omiljeni topli crni napitak i po želji dodajte šećer i/ili mlijeko.

Iako kavu možete skuhati u čemu god želite, sve dok je posuda dizajnirana za kuhanje, kava pripremljena u tradicionalnoj bakrenoj posudi ipak ima ‘poseban okus’.

Koristite hladnu, svježu vodu i nikada je ne sipajte do vrha kuhala za vodu. Ako pijete sa šećerom dodajte ga u mlaku vodu. Sve ovisi o ukusu, ali standardni omjer je: dvije žličice kave na 120 ml vode.

Kad ulijevate kavu u šalice, radite to polako, kako bi se talog što manje miješao s tekućinom. Najbolje je piti iz tanjih čaša.

Kava se ne smije zagrijavati te da je užegla kava najgora kava.