Na vrhuncu sezone, jabuke su sve češće prisutne na našim stolovima, a mnogi ne znaju da ovo popularno voće zasluženo nosi titulu „super namirnice“. Uz povoljna svojstva poput snižavanja krvnog tlaka, smanjenja kolesterola te zaštite tijela od raznih bolesti, jabuke su iznimno korisne za zdravlje.
Iako su egzotične namirnice poput chia sjemenki, avokada i kvinoje proteklih godina bile popularne kao „superhrana“, jabuke, kao lako dostupno voće, zaslužuju jednaku pažnju. Naime, jabuke sadrže visoku koncentraciju vitamina, minerala i antioksidansa, zbog čega doprinose očuvanju općeg zdravlja i dostupne su u gotovo svim trgovinama po pristupačnoj cijeni.
Jedna od najvećih prednosti jabuka je njihov pozitivan učinak na probavu. Jabuke su bogate vlaknima koja pridonose osjećaju sitosti, a istovremeno služe kao hrana za korisne bakterije u crijevima, djelujući na smanjenje rizika od različitih bolesti. Pored toga, jabuke sadrže bakterije koje djeluju kao probiotici i prebiotici, što dodatno pomaže u održavanju zdrave probave.
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija jabuka pomaže i u smanjenju kolesterola. U studiji iz 2012. godine sudjelovale su žene koje su godinu dana svakodnevno konzumirale sušene jabuke. Rezultati su pokazali da su žene imale smanjenje ukupnog kolesterola za 13%, a „lošeg“ LDL kolesterola za čak 24%.
Jabuke su također bogat izvor polifenola, posebice flavonoida, koji pomažu u širenju krvnih žila, što može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Nadalje, polifenoli pomažu u smanjenju upala te mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, kao što je pokazala nedavna studija koja je pratila 119.000 ljudi tijekom 20 godina. Studija je pokazala da su osobe koje su redovito jele jabuke imale manji rizik od kronične opstruktivne plućne bolesti.
Stručnjaci preporučuju uvrštavanje jabuka u svakodnevnu prehranu zbog njihovih dokazanih zdravstvenih koristi, a sada, tijekom sezone, prilika za to je iznimno povoljna.