Na Svjetski dan hrane, 16. listopada, Matica umirovljenika Čazma domaćin je manifestacije pod nazivom “Jela naše mladosti – za vaše radosti” koja se održava na Gradskom trgu. Na poziv čazmanske Matice odazvali su se umirovljenici iz Čazme i susjednih mjesta, Križa, Dubrave, Štefanja i Bereka, kako bi posjetiteljima predstavili tradicionalna jela i način prehrane iz prošlih vremena.
Franjo Jagatić, predsjednik Matice umirovljenika Čazma, ističe da je ideja o organiziranju ovakve manifestacije nastala prije tri godine, s ciljem podsjećanja na zdravije prehrambene navike iz prošlosti.
– Ove godine događanje smo priredili u većem obimu, a nadamo se da će postati tradicija u Čazmi i privući još više sudionika, izjavio je Jagatić, dodajući kako je ovo prilika za mlađe generacije da upoznaju kulinarske običaje starijih.
Gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak, podržava manifestaciju kao dio gradske inicijative za promicanje zdravog načina života.
– U Čazmi kroz razne projekte i inicijative potičemo zdravo življenje i očuvanje tradicije. Ovo je još jedan korak u smjeru vraćanja starim, zdravim prehrambenim navikama, naglasio je Pirak.
Na manifestaciji, posjetitelji mogu kušati raznolika jela iz kotlića koja pripremaju udruge umirovljenika. Udruzi umirovljenika iz Općine Štefanje pridružila se Ankica Šurmin, koja je predstavila vinski gulaš.
– Vinski gulaš se često kuhao u našim krajevima jer je praktičan za pripremu – malo mesa, krumpira, povrća i vina za dobru volju, objasnila je Šurmin, dodajući kako ga kod kuće priprema gotovo svaki tjedan jer obitelj voli tradicionalna jela.
Slavko Lesar iz Udruge umirovljenika općine Dubrava odlučio se za grah s govedinom, naglašavajući da to nije „sirotinjski grah“ već bogato jelo s mesom.
– Grah se kuha s povrćem i svinjskom nogicom za dobar temeljac. Nema tu tajni – samo pazite da ne zagori, komentirao je Lesar i dodajući kako često uživa u ovakvim jelima u društvu prijatelja.
Organizatori su također pripremili razna jela poput fiša i sekelj gulaša, a posjetitelji mogu kušati razne okuse iz prošlosti. Marijana Bačmaj, jedan od članova Matice umirovljenika Čazma ističe da ovakva jela imaju poseban značaj jer vraćaju uspomene na mladost i prehranu temeljenu na prirodnim sastojcima.
– Odrasli smo na varivima od tikvica, repe i kelja, što se rijetko danas viđa, ali takva jela ostaju u sjećanju, rekla je Bačmaj dodajući kako moderni kuharski trendovi često ne odražavaju istinske vrijednosti domaće kuhinje.