Garešnica je nadaleko poznata po svojim manifestacijama poput primjerice vrlo popularnih Gastro-flore, Gariglazbijade, Marinja, Fišijade u Garešnici, Adventa i drugih, a prošle subote po prvi puta u Garešnici održana je i jedna nova. Riječ je o 1. Garešničkoj sarmijadi koju je inicirao i organizirao Odred izviđača Garešnica uz potporu Grada Garešnice i Turističke zajednice Sjeverna Moslavina. Održana je na prostoru uz jezero Skresove u Garešnici, a na njoj je sudjelovalo 13 kulinarskih ekipa koje su se, kako i sam naziv manifestacije govori, natjecale u pripremi sarme, tradicionalnog jela u našem kraju.

Manifestacija je počela u jutarnjim satima, kulinarske ekipe okupljale su se već od 9 sati, a s kuhanjem su krenule oko 10 sati. Obišli smo sve ekipe i zabilježili neke izjave njihovih predstavnika. Pozornost nam je prvo privukla jedna ekipa koja se spremala kuhati sarmu u glinenom ćupu. – Mi smo iz udruge Moslavački kotlić iz Križa kod Ivanić Grada. Sudjelujemo na raznim manifestacijama, a došli smo u Garešnicu jer smo htjeli nakon fiševa i gulaša malo probati kuhati i sarmu. Kuhat ćemo ju u glinenom ćupu što će joj dati poseban okus. Cilj nam nije pobijediti nego se zabaviti u dobrom društvu – rekao nam je član šesteročlane ekipe Ivan Modrić.

Trojica muškaraca iz ekipe Sarmagedon među prvima su napunili sarmama svoj limeni lonac, a prije nego što su krenuli s kuhanjem predstavili su nam se: – Ja sam Damir iz Novske, a sa mnom u ekipi su Miroslav i Goran iz Jamarice i Kutine. Za ovu sarmijadu smo saznali preko facebooka. Imamo iskustva i nadamo se medalji. Moji kolege su kuhari, a ja sam profesionalni vozač i isprobavao sam sarme po gostionicama i restoranima uz cestu – rekao nam je dobro raspoloženi Damir.

Sarme su se kuhale do 16 sati, a potom je stručni žiri u kojem su bili kandidati MasterChefa Josip Novačić, Mateja Husak i Mario Kolak, ocijenio jela i proglasio pobjednike. Prvo mjesto osvojila je ekipa Trezni Moslavci na čelu s Juricom Bolarićem iz Kutine, drugi je bio Vatrogasac Marijan Mihalinac iz Garešnice, a treće mjesto pripalo je Antoniu Luketiću i ekipi Zakrpani. Predstavnik organizatora Antun Zuber iz Odreda izviđača Garešnica bio je zadovoljan provedbom 1. Garešničke sarmijade. Organizirali su je, kaže, jer su željeli novo događanje u Garešnici koja je poznata po dobroj hrani, a osim toga htjeli su dati i doprinos promociji sarme, tradicijskog jela kojeg svi vole.

Izvor 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik