U srcu vinorodnog kraja Donjeg Daruvara, vinogradi Badela 1862 svjedoče jednoj od najranijih berbi grožđa u povijesti. Berba je započela 21. kolovoza, gotovo mjesec dana ranije nego što je to bilo uobičajeno prije samo dva desetljeća. Klimatske promjene ubrzale su sazrijevanje grožđa, ali i donijele izazove koji su utjecali na ovogodišnji urod. Berba bi trebala završiti početkom rujna.

Manji urod, izvrsna kvaliteta

Rukovoditelj Vinarije Daruvar Zdravko Orlović ističe kako se vinogradari ove godine suočavaju s gotovo prepolovljenim urodom, uslijed mraza koji je pogodio vinograde u travnju. “Očekujemo 50 % manji urod, ali kvaliteta grožđa je izvanredna. Sa šećerima od 85 do 105 Oechsle i kiselinama između 6,5 i 7,5 g/l, grožđe ove godine obećava vrhunska vina,” izjavio je Orlović. Na 36 hektara vinograda u Donjem Daruvaru očekuje se prinos od 150.000 do 180.000 kilograma grožđa, iz čega će se proizvesti oko 120.000 do 130.000 litara vina. Iako je količina manja, visok sadržaj šećera i kiselina obećava vina vrhunske kvalitete.

Klimatske promjene ubrzale sazrijevanje grožđa

Ova rana berba nije izoliran slučaj. Slični trendovi zabilježeni su i u drugim dijelovima Hrvatske, gdje vinogradari sve više prilagođavaju svoje aktivnosti zbog ranijeg početka vegetacijskog ciklusa i toplinskih valova koji su obilježili srpanj i kolovoz. “Prije 20 godina brali smo u rujnu ili čak listopadu, a sada već u kolovozu,” prisjeća se Orlović, ističući kako klimatske promjene sve više utječu na tradicionalne poljoprivredne kalendare.

Tehnologija u službi vinogradara

S obzirom na sve veće izazove u poljoprivredi, tehnologija postaje neizostavan partner vinogradara. U Badelu 1862, vučena beračica grožđa Alma zamjenjuje 50 do 60 radnika dnevno, što je presudno u kontekstu sve većeg nedostatka radne snage. “Mehanizacija je ključna, ne samo za berbu, već i za održavanje vinograda tijekom cijele godine,” naglašava Orlović. Unatoč izazovima, ove godine su vinogradari Badela uspjeli zadržati minimalne intervencije u zaštiti vinove loze. Pažljivo planirani tretmani omogućili su borbu protiv bolesti poput pepelnice i peronospore, uz ukupno 11 zaštitnih tretmana tijekom sezone.

Pogled u budućnost: Rast pjenušavih vina

Vinogradari Badela 1862 u Donjem Daruvaru, unatoč svim izazovima, s optimizmom gledaju prema budućnosti. Pjenušava vina, čija je proizvodnja započela prije tri godine, postaju sve važniji dio asortimana ove vinarije. Trenutno proizvode oko 15.000 litara pjenušca godišnje, a potražnja za ovim proizvodom raste, što potvrđuje i zlatna medalja osvojena na izložbi u Bruxellesu 2024. godine za seriju pjenušca iz berbe 2021. Vinarija će nastaviti s programom proizvodnje vrhunske Graševine, vrhunskog Sauvignona i kvalitetne Graševine. Očekuje se da će ovogodišnji prinosi sorti Graševine i Sauvignona, unatoč smanjenju količine, rezultirati vinima koja će još jednom potvrditi ugled vinarije Badel 1862 na domaćem i međunarodnom tržištu. Berba će trajati dva do tri tjedna, a vinogradari se s nestrpljenjem raduju trenutku kada će mošt početi svoje putovanje prema vrhunskim vinima. Zdravko Orlović zaključuje: “Uložili smo mnogo truda ove godine, ali vjerujemo da će vina koja iz ovoga nastanu opravdati svaki naš korak.” (Alena Rais)