Nekad neizostavan doručak, palenta danas pomalo pada u zaborav, no vrijeme je da je ponovno uvrstimo u naš jelovnik. Ova lagana i zasitna namirnica od kukuruzne krupice idealna je za početak napornog dana, piše Krstarica.

Palenta ne sadrži gluten, što je čini pogodnom za osobe osjetljive na ovu bjelančevinu. Bogata je prirodnim mastima poput karotenoida koji poboljšavaju rad crijeva, a sadrži i esencijalne minerale poput fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Niskokalorična i zasitna, palenta je savršen izbor za one koji paze na liniju. Brzo se i jednostavno priprema te ne stvara osjećaj težine u želucu. Preporučuje se konzumirati barem jednom tjedno jer ubrzava metabolizam i čisti crijeva, a za razliku od pekarskih proizvoda, znatno je zdravija.

Za brzu pripremu jedne porcije palente, prokuhajte 2 dl vode, dodajte žlicu soli i žlicu masti ili ulja. Kad voda proključa, maknite s vatre i umiješajte dvije i pol žlice palente. Kuhajte na laganoj vatri dvije do tri minute. Po želji, u palentu možete dodati sir, vrhnje, sjemenke, ajvar ili je preliti toplim mlijekom.

Vrijeme je da ponovno otkrijemo prednosti palente i uživamo u njenim blagodatima.