Planinarska kotlijada povodom Dana grada Čazme, koju je ove subote organiziralo HPD Garjevica, privukla je brojne Čazmance na Vustje. Kuhalo je tridesetak ekipa, a kotlijada, za razliku od većine ostalih, nije bila natjecateljskog karaktera. Glavni cilj bio je druženje građana, koje ni toplinski val nije spriječio da dođu uživati u dobroj hrani.
Kao i svake godine, kotlijada je bila savršeno organizirana zahvaljujući HPD-u Garjevica Čazma. Predsjednik ovog vrijednog društva, Kristijan Čikor, istaknuo je kako je organizacija bila zahtjevna zbog visokih temperatura.

– Bilo je teško kao svake godine, ali najbitnije je da se sva hrana sada pojede jer imamo preko 30 kotlića. Nadam se da će građani doći jer je vrijeme zbilja teško. Ove vrućine su nesnošljive. Ove godine imamo 31 kotlić, na žalost jedan kotlić je otkazao, rekao je Čikor i dodao kako ekipe rado sudjeluju u ovoj kotlijadi.
– Ljudi nas zovu i pitaju kad će biti, čak i prije nego što mi objavimo bilo kakvu obavijest. Tako da nije problem. Ljudi se rado odazivaju i nikad nemamo problema s tim, kaže Čikor.
Kotao pun odličnog lovačkog gulaša pripremila je ekipa Lovačkog društva Garić Čazma, za koju su kuhali Zdravko Augustović i Mladen Kolenc.

– Što smo sve stavili u naš gulaš osim divljači i začina je mala tajna. Nadamo se da je dobar i da svi koji će ga kušati buti zadovoljni, kazao je Kolenc i dodao kako ih ni visoke temperature nisu omele da sudjeluju na kotlijadi.
– Trudili smo se izabrati mjesto kuhanja gdje nam je cijeli dan hlad.
Franjo Jagatić, predsjednik Matice umirovljenika Čazma, nadaleko je poznat ljubitelj gljiva, pa se nije dugo dvoumio što će biti u njegovom loncu.
– Za sve ljubitelje gljiva, a najviše za naše umirovljenike, pripremamo gulaš od gljiva. Danas je održan sportski susret umirovljenika povodom Dana grada tako da su uz naše čazmanske umirovljenike tu i gosti iz Daruvara, Štefanja, Bereka i drugih susjednih udruga. Vjerujem da će se svima svidjeti naš gljivarski gulaš, što nemaju često priliku kušati, istaknuo je Jagatić i otkrio kako je u kotliću osam vrsta gljiva.

– S obzirom na to da je proljetna sezona podbacila i nije bilo puno dobrih i kvalitetnih gljiva, nemamo uobičajenih više od deset vrsta gljiva u kotliću. Osim poznatih gljiva, imamo i neke koje naši sugrađani nikada nisu kušali jer nisu znali da su jestive i da se mogu pripremati, kazao je Jagatić kojeg smo pitali i kako se umirovljenici nose s visokim temperaturama.
– Za nas penzionere nema vrućine, mi smo navikli na visoke temperature kroz sve ove godine. To samo mlađi kukaju kako im je vruće, a mi uživamo u vrućini jer tko zna hoćemo li ponovno doživjeti ovakvu vrućinu kao što je sada, zaključio je Jagatić.
Traženi su bili i fileki koje je, kao i svake godine, tradicionalno pripremao Željko Bočkor.

– Pripreme su trajale dva dana. Jučer smo rezali, kuhali i opkuhavali fileke. Rezali smo i pripremali druge namirnice, a danas je bio finiš, rekao je Bočkor.
Na kuhanje lovačkog gulaša tradicionalno su se odlučili i članovi braniteljske udruge Klub 2/105. Za kuhanje je bila zadužena uigrana ekipa Josip Rovišćanec, Marijan Ban, Ivo Šimunović i Antun Mlinarić.

– U našem lovačkom gulašu je meso divlje svinje i jelena. Za današnje kuhanje priprema je bila vrlo kratka, ali sve smo stigli napraviti. Zadovoljni smo kako je gulaš ispao i vjerujem da će biti zadovoljni i svi koji će ga kušati, nada se Ban.
Kotlijadi se rado odazvala i ekipa Čarolije svijetla Salaj, koja je zajedničkim snagama skuhala odličan kelj.
– Naše jelo se zove Čarobni kelj. Kuhali smo svi zajedno kao ekipa. Za ovo jelo smo se odlučili jer smo znali da se nitko neće odlučiti za isto, i po tome smo posebni i jedinstveni. U našem loncu su sve domaće namirnice: kelj, krumpir, mrkva, meso, a tu je i jedan tajni čarobni sastojak, rekao je Goran Muselin.
Čobanac za prste polizati, kako su rekli svi koji su ga kušali, pripremila je ekipa Udruge Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

– Naš čobanac ima tri vrste mesa: junetinu, svinjetinu i malo odojka. Ovo je jelo za koje se rijetko tko odlučuje pripremiti na kotlijadama, pa je i to bio jedan od razloga zašto smo ga pripremili. Želja je bila ponuditi građanima nešto što imaju rijetko priliku kušati. Drago nam je da je unatoč ovim vrućinama velik broj građana došao danas na Vustje i što je tako dobra i opuštena atmosfera, kazao nam je Željko Štajduhar.
Na kotlijadi redovito sudjeluje i ekipa Usamljeni jahači, koja je u svom loncu pripremila svake godine jako hvaljen grah. Prošle godine je bila takva potražnja za grahom da su ove godine dečki pripremili ovo jelo u znatno većem kotlu.

– Svi koji su probali naše jelo su zadovoljni i recenzije su nam zasad odlične. Ne znamo je li to stvar pristojnosti ili je stvarno dobro ispalo. Ove godine pripremili smo 40 litara graha, svi smo zajedno kuhali, neki aktivno dok su drugi statirali. Potrudili smo se svi da nam jelo ispadne odlično, rekao nam je glavni kuhar Vanja Jandrić i otkrio da u kotlu osim graha ima puno povrća, špeka, kobasica i dva bunceka.
Vinskom gulašu s puno odličnog vina ostali su vjerni članovi Udruge vinogradara i vinara Čazma.
– Što ćemo mi drugo kuhati nego naš nadaleko poznat vinski gulaš kojeg pripremamo svake godine. Mi se držimo onog što znamo najbolje. Naša glavna kuharica bila je Božica Vidak dok smo mi svi drugi bili pomagači, istaknuo je Ivan Katalenić, predsjednik Udruge.

Božica Vidak je dodala kako je glavni sastojak ovog jela vino, uz svinjetinu, junetinu i krumpir.
– Mi smo vinogradari i ne možemo kuhati nešto drugo, kazala je Vidak.