Bjelovarsko-bilogorska hitna medicinska pomoć ovih dana bilježi povećan broj intervencija uslijed visokih temperatura, potvrdio je zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Branko Novković.

“Najčešće interveniramo kod kroničnih bolesnika koji imaju problema s povišenim krvnim tlakom, srčanih bolesnika, dijabetičara, astmatičara i osoba s problemima dišnog sustava,” izjavio je Novković. Povećan broj intervencija rezultat je trenutnih vremenskih uvjeta.

“Kronični bolesnici sada imaju pojačane tegobe zbog visokih temperatura. Savjetujem građanima da izbjegavaju izravnu sunčevu svjetlost između 11 i 17 sati te da ostanu hidrirani. Kronični bolesnici trebaju redovito uzimati propisanu terapiju i što više boraviti u hladu kako bi smanjili rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja,” dodao je.

Novković je posebno naglasio važnost brige o djeci tijekom toplinskog vala. “Želim skrenuti pozornost na opasnost ostavljanja djece u automobilima. Djeca nikako ne smiju ostajati sama u vozilima, niti na trenutak, jer njihovo stanje može naglo postati kritično. Njihovo srce ubrzano kuca, a u vrućem automobilu dehidracija dolazi puno brže nego kod odraslih, što može završiti fatalno,” upozorio je Novković.

Zaključio je s nadom da će se situacija poboljšati nakon vrhunca toplinskog vala te da će građani do tada uspjeti prevladati najteže razdoblje.