Podaci o prikupljanju miješanog komunalnog otpada na području Grada Čazme za posljednjih osam mjeseci pokazuju značajno smanjenje te vrste prikupljenog otpada. U listopadu prošle godine prikupljeno je 160 tona miješanog otpada, dok je u lipnju ove godine ta količina pala na 110 tona, što predstavlja smanjenje od 50 tona. Ovaj trend smanjenja započeo je u listopadu prošle godine i kontinuirano se nastavio.
Smanjenje količine miješanog otpada rezultiralo je povećanjem količine korisnog otpada. Građani su se počeli pridržavati pravila razvrstavanja otpada, unatoč početnim protestima i otporu kada su uvedene strože kontrole. Nepravilno razvrstan otpad ranije je otežavao rad djelatnicima u sortirnici, koji su u plavim kantama često pronalazili ostatke hrane, biootpad, pelene i uginule životinje.
Valentina Božić, djelatnica sortirnice, istaknula je poboljšanja:

– Primijetili smo poboljšanje kod razvrstavanja. Ima manje prljavog najlona i limenki, mada još tu i tamo nađemo ono što ne bi trebalo biti tu. Značajno nam se povećala količina otpada za razvrstavanje, kazala je.
Poboljšani uvjeti rada također su olakšali posao djelatnicima sortirnice. Nakon godina rada u nehumanim uvjetima, sada imaju klima uređaje i češće dezinsekcije kojom je smanjen broj muha u samoj sortirnici. To je pozitivno utjecalo na kvalitetu njihovog rada i smanjenje neugodnih mirisa.

Ipak, ima izuzetaka – netko u kantu s korisnim otpadom bacio mačku s mačićima

Prije dva tjedna prvo u kanti za korisni otpad, pa u kamionu i na kraju u sortirnici završila je mačka s tri mačića, o kojima se sada brinu djelatnici. Netko je u kutiji bacio mačku s mačićima koji su čudom preživjeli dva tjedna u gomili otpada. Djelatnici sortirnice čuli su nesretne životinje, no u gomili otpada ih nisu uspijevali pronaći, no na sreću, ova priča je sretno završila, sada se o njima brinu djelatnici dok ih netko ne udomi.


Prilikom posjete sortirnici i sami smo se uvjerili koliko se još miješanog otpada nađe u korisnom otpadu kojeg djelatnici moraju odvojiti. Tu se našlo remena za hlače, otirača za noge kao i prljavih konzervi.

Gradonačelnik Pirak pohvalio građane i djelatnike Komunalija

Gradonačelnik Dinko Pirak izrazio je zadovoljstvo pozitivnim pomakom i podsjetio građane da plaćaju samo odvoz miješanog komunalnog otpada, dok se odvoz i zbrinjavanje korisnog otpada ne naplaćuju.

– Zahvaljujem građanima što smo njihovim trudom smanjili količinu miješanog otpada kojeg odvozimo i zbrinjavamo na Johovači. Svi se moramo potruditi da se približimo EU standardima razvrstavanja i zbrinjavanja otpada. Stvarno je nerazumno da netko tko ima doma vrt i kompost odlaže svoj biootpad u kantu za miješani komunalni otpad. Ako uzmemo da svako domaćinstvo baci samo jednu ili dvije jabuke, to se zbroji u značajnu količinu otpada koja se treba zbrinuti. Zbrinjavanje otpada i prijevoz su skupi, a sve to na kraju plaćaju građani, istaknuo je Pirak i dodao ako se uspije još više smanjiti količina miješanog otpada to u konačnici može dovesti i do smanjenja cijene odvoza otpada, ali to je na građanima koji moraju naučiti i prihvatiti potrebu za odvajanjem otpada na kućnom pragu.
Kako bi se poboljšalo odvajanje otpada grad planira nabaviti kućanstvima dostaviti dodatne kante. Građani će tako dobiti poseban spremnik za biootpad, koji uključuje ostatke hrane i ostale biološke materijale iz kuhinje. Također će imati spremnik za plastiku, spremnik za papir i karton, te spremnik za miješani komunalni otpad sa žutim poklopcem. Za limenke, koje se često koriste u domaćinstvima, građanima će biti podijeljene vreće kako bi ih mogli sakupiti i predati na daljnju obradu.

Pirak je također ponovio da zbrinjavanje glomaznog otpada nije ukinuto, već je unaprijeđeno.

– Građani trebaju nazvati komunalno poduzeće i zatražiti odvoz glomaznog otpada. Domaćinstvo će dobiti spremnik od pet kubika i na to ima pravo dva puta godišnje besplatno. Spremnik će biti u domaćinstvu dok se ne napuni, a zatim će se odvesti i razvrstati besplatno, pojasnio je Pirak.

Edukacija građana o pravilnom razvrstavanju otpada pokazala se ključnom za postizanje značajnih rezultata u smanjenju miješanog komunalnog otpada u Čazmi. Kontinuirana edukacija ne samo da povećava svijest o važnosti razvrstavanja, već i olakšava proces prilagodbe građana novim sustavima i pravilima. Nastavak informiranja i podučavanja građana može dodatno unaprijediti ekološku svijest, dovesti do još boljih rezultata u razvrstavanju otpada i pomoći gradu da se približi europskim standardima zbrinjavanja otpada. Time se osigurava čišća i zdravija sredina za sve stanovnike Čazme.