U sklopu projekta aglomeracije, odnosno gradnje i zamjene vodovoda i odvodnje, u Bjelovaru se obnavlja i Ulica Matije Gupca. Predviđena je rekonstrukcija 878 metara cjevovoda odvodnje, čime će se osigurati 50 kućnih priključaka te sanirati cesta. Izvođač radova je koprivnički Koming d.o.o., a ugovorena vrijednost radova iznosi 422.871,12 eura.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić, zajedno s direktorom Vodnih usluga Ivanom Ivančićem, obišao je radove.

– Pred nama su vrući ljetni mjeseci, a radovi nikad opsežniji i nikad veći u gradu Bjelovaru. Nakon što smo započeli radove u centru grada, sad radimo i na Ulici Matije Gupca, koja je duga gotovo jedan kilometar. Ovu ulicu ćemo potpuno obnoviti, jer je zaista vapila za obnovom, istaknuo je Brajdić.

Radovi na ovoj ulici dio su većeg projekta koji obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Bjelovara.

– Ovdje se radi o jednoj od dionica planiranih za rekonstrukciju gradskog sustava odvodnje ove godine. Ona obuhvaća 878 metara cjevovoda. Projekt uključuje pedesetak priključaka, a ukupna vrijednost radova iznosi 422 tisuće eura, od čega je 90 posto financirano iz EU fondova, dok preostalih 10 posto pokrivaju Vodne usluge. Ova dionica je jedna od planiranih u sklopu projekta izgradnje i rekonstrukcije sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Bjelovara, za koje je predviđeno financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ukupno je planirano petnaestak dionica, pojasnio je Ivančić.

Osim Ulice Matije Gupca, planirana je rekonstrukcija sustava odvodnje i u Ulici Ferde Livadića te Gundulićevoj ulici, nakon završetka radova u Ulici Kačića Miošića i Trumbićevoj ulici.

Što se tiče biciklističkih staza, Brajdić je istaknuo da je njihova izgradnja također u planu, ali da mora biti pažljivo isplanirana i u skladu sa zakonskim propisima.

– Biciklistička staza uvijek je pitanje planiranja. Ona mora voditi od jedne točke do druge, ne možemo je postaviti kako nam se svidi ili kako se sjetimo. Postoje točno određena pravila koja definiraju njen smjer, i tu odluke donosi struka, a ne mi. Nije dobro da staza ide samo od točke A do točke B, a zatim nema daljnji nastavak. Biciklističke staze treba planirati u svim novim ulicama koje radimo, pa tako i tamo gdje će se raditi sada. Nova škola na sjeveru grada imat će biciklističku stazu, jer od nekud moramo početi. Staza ima svoje propozicije i nije dovoljno samo iscrtao crtu na cesti. Sve je to zadano i regulirano zakonom, zaključio je Brajdić.

Završetak radova u Ulici Matije Gupca očekuje se u listopadu ove godine, čime će se postići još jedan važan korak u modernizaciji bjelovarske infrastrukture.