Osnovna škola Čazma ove godine pokreće učeničku zadrugu, najavila je ravnateljica Ivana Gračanac i istaknula je važnost ovog projekta za školu i učenike.

“Imamo privremenu skupštinu, zapravo sastav od tri člana. Tijekom ljeta ćemo detaljno razraditi sve aspekte zadruge, s obzirom na to da trenutno imamo puno posla. Već imamo ideju tko će voditi zadrugu i čime bi se ona bavila,” rekla je Gračanac.

Jedna od glavnih aktivnosti zadruge bit će izrada rukotvorina i drugih proizvoda nastalih na izvannastavnim i dodatnim aktivnostima. Poseban naglasak bit će na sadnji školskog vrta, što je, prema riječima ravnateljice, već planirano u okviru izgradnje nove školske zgrade.

“Jako mi je drago što je školski vrt planiran i u idejnom rješenju nove škole koja će biti uz glavnu zgradu i imati devet novih učionica. Školski vrt bit će odlična poveznica za naše aktivnosti,” dodala je Gračanac.

U vrtu se planira sadnja začinskog i ljekovitog bilja, a učenici će izrađivati različite kreme uz pomoć školske kuharice koja ima iskustva u tom djelu. Proizvodi će se prodavati na eko sajmovima, što će zadrugu učiniti financijski održivom. Cilj je i da škola dobije status eko škole, a po mišljenju Gračanac to će biti jedna dobra odskočna daska.

“Voditelj zadruge imat će dva školska sata tjedno za obavljanje svojih dužnosti. S obzirom na to da broj učenika svake godine pada, ovakav projekt nam pomaže da izbjegnemo tehnološke viškove, što je veliki plus,” zaključila je Gračanac.

Osnovna škola Čazma time nastavlja s inovativnim pristupom obrazovanju, potičući učenike na praktično učenje i ekološku osviještenost.