Na redovnoj godišnjoj skupštini Matice umirovljenika Čazma moglo se čuti kako su članovi Matice protekle godine bili izuzetno aktivni na više polja, nudeći svojim članovima raznovrsne edukativne, zdravstvene i rekreativne aktivnosti. Matica je organizirala niz akcija mjerenja tlaka i razine šećera u krvi, uz podršku Nedeljke Bačani, više medicinske sestre u mirovini. Povodom Dana šećerne bolesti, održana je edukacija uz pomoć Tajane Šimić, magistre sestrinstva iz Patronažne službe Doma zdravlja Čazma. Održana je i tribina na temu “Samoća i usamljenost”, koju je vodio psiholog dr. Novalić iz Bjelovara, a bila je odlično posjećena. Organizirana je i akcija testiranja sluha koja je u tri navrata privukla veliki broj umirovljenika.

Za članove su organizirani i brojni izleti koji su omogućili članovima udruge da uživaju u prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima.

– Imali smo izlet s velikim odazivom u Repušnicu, Gornju Stubicu, gdje smo u sklopu izleta obišli Gupčevu lipu, Spomen-park pilotu Rudolfu Perešinu i kupali se u toplicama u Jezerčici. Više naših članova bilo je na izletu na Bled i Bohinj. U dva navrata posjetili smo toplice u Barču u Mađarskoj te jednom Daruvarske toplice, kazao je predsjednik Matice Franjo Jagatić.

Aktivno sudjelovanje u planinarskoj kotlijadi povodom Dana grada Čazme te sportsko druženje s umirovljenicima iz drugih gradova dodatno su obogatili kalendar događanja.

– Prvi put sudjelovali smo na sportskim susretima kod prijateljske udruge u Sračincu. Sekcija pikada gostovala je u Daruvaru i Velikom Grđevcu, te se članovi redovito sastaju ponedjeljkom i četvrtkom. Utorkom prijepodne, dok traje naše uredovno radno vrijeme, članovi dolaze na kartanje i igranje šaha, doduše u malom broju, dodao je Jagatić.

U povodu Svjetskog dana bolesnika organiziran je posjet bolesnim članovima, a u povodu Svjetskog dana plesa održana je plesna zabavna večer. Udruga je bila domaćin umirovljenicima iz različitih krajeva Hrvatske.

– S posebnim zadovoljstvom mogu reći da smo znatno pridonijeli turističkoj promidžbi Čazme i okolice. Bili smo domaćini dolaska na izlet u Čazmu umirovljenika iz Marije Bistrice, Sračinca, udruge iz Molvi, umirovljenika Društva kemičara iz Zagreba i pjevačkog društva iz Caginca, koji su bili gosti naše pjevačko-glazbene družine, istaknuo je Jagatić.

Održane su i kulturno-zabavne večeri koje su okupile veliki broj članova koji su uživali u glazbi, stihovima i slikama lokalnog umjetnika Željka Stubičana. Tradicionalne proslave za Valentinovo i Međunarodni dan žena također su bile izuzetno posjećene. Posebno je istaknut besplatni posjet Božićnoj čaroliji svjetla u Grabovnici, zahvaljujući Zlatku Salaju i prijevozniku Čazmatransu.

– S velikom zahvalom Gradu Čazmi i gradonačelniku naši umirovljenici s najnižim mirovinama primaju božićnice, te smo putem javnog poziva za udruge iz proračuna Grada Čazme dobili 2.000 eura potpore, a iz proračuna Županije 850 eura. Grad Čazma, na temelju potpisanog ugovora sklopljenog prije obnove Doma, našoj Matici snosi sve režijske troškove: plin, struju, vodu, odvoz smeća i troškove telefona. Bez te potpore naša udruga ne bi mogla opstati. Prostor našega Doma, koji je obnovljen europskim novcem i sredstvima iz proračuna Grada Čazme prije šest godina, osim za aktivnosti naših članova, koriste i druge udruge te ostali građani za razna obiteljska okupljanja, dodao je Jagatić.

U 2024. godini, Udruga planira nastaviti s brojnim aktivnostima. Zdravstvene kontrole tlaka, šećera i sluha, sportski susreti, izleti u toplice, kazališne predstave te edukativne radionice samo su dio bogatog programa. Uz to, u planu su izleti u Čakovec i Vinkovce, kao i sudjelovanje na sportskim susretima u Bedekovčini.