Dana 6. srpnja 2024. godine, Bjelovar je postao središte kulturnog i etnološkog bogatstva, zahvaljujući 8. Smotri manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije. Ova manifestacija, koja se već tradicionalno održava, okupila je pripadnike različitih nacionalnih manjina koje žive u ovom dijelu Hrvatske, prezentirajući njihovu bogatu kulturnu baštinu kroz raznolike aktivnosti.

Smotra je započela u 10:00 sati u Centralnom parku, gdje su posjetitelji mogli uživati u razgledavanju gastro-etno ponude. Štandovi su nudili autentična jela, rukotvorine i suvenire iz različitih krajeva, omogućujući posjetiteljima da se upoznaju s kulturnim nasljeđem brojnih manjinskih zajednica. Ova gastronomska i etnološka izložba privukla je mnoge posjetitelje, pružajući im priliku da probaju specijalitete koje inače nemaju priliku često konzumirati.

U 12:00 sati, program se nastavio kulturno-umjetničkim nastupima u paviljonu Centralnog parka. Folklorne grupe, glazbeni sastavi i solo izvođači prikazali su bogatstvo svoje kulturne baštine kroz pjesmu, ples i svirku. Nastupi su oduševili prisutne, pokazujući svu raskoš tradicija koje žive u ovom multikulturalnom području.

Smotru je organizirala Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, na čelu s predsjednikom Damirom Malina. U svom obraćanju, Malina je istaknuo važnost ovakvih manifestacija za očuvanje kulturne raznolikosti i poticanje međusobnog razumijevanja među različitim zajednicama.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Marko Marušić, također je dao podršku ovoj manifestaciji, naglašavajući kako je smotra od velikog značaja za jačanje zajedništva i povezivanja svih građana županije.