Gradu Bjelovaru odobreno je 19,2 milijuna eura iz Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti za gradnju nove škole na sjeveru grada. Riječ je o 100% financiranju škole s 25 učionica i popratnim objektima u sklopu zgrade. Gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić, ravnatelj 4. osnovne škole Bjelovar Nikola Margetić te projektant Mladen Carek sas uradnicima su obišli prostor na kojemu će uskoro započeti i gradnja nove zgrade škole, koja će biti područna škola bjelovarske 4. osnovne škole.

– Lokacija škole je idealna, jedno mirno, obiteljsko naselje koje se širi. Škola će imati dvodijelnu dvoranu sa šest svlačionica i svim popratnim potrebnim prostorijama. Sama škola bit će opremljena i vrhunskom kuhinjom, knjižnicom, dizalom. Pazili smo na sve aspekte i da to bude svijetlči primjer za sve druge školske ustanove – kaže Mladen Carek iz projektnog ureda Prostor EKO, koji je i radio projekt buduće škole.

– Vjerujem da ćemo brzo pokrenuti postupak javne nabave za odabir izvođača radova i već ove godine možemo početi graditi novu školu, koja će osigurati europski standard i koja će omogućiti da sva djeca u Bjelovaru nastavu pohađaju u jednoj smjeni. Proveli smo i postupak javne nabave za izgradnju pristupnih cesta oko škole putem koje je posao dobila tvrtka PZC – objasnio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Pristupne ceste radit će se u dvije faze, a radovi obuhvaćaju izgradnju prometnice, pješačkih staza i potrebne infrastrukture.

Ravnatelj 4. osnovne škole Nikola Margetić istaknuo je da se o novoj školi u Bjelovaru priča desetljećima te da mu je drago da je Grad prepoznao tu potrebu i da će to puno značiti za rasterećenje škola u cijelom gradu.

Gradonačelnik Hrebak dodao je kako će se izgradnjom nove škole, čiji dovršetak je planiran u rujnu 2026. godine, zasigurno morati raditi i nova mreža škola, odnosno preraspodjela djece po školama s obzirom na stanovanje.

– S novom školom, toplicama, novom zgradom arhiva, novim vrtićima koje gradimo, među ostalim, s oko 200 milijuna eura povučenih iz vanjskih izvora financiranja, koje planiramo realizirati u sljedećih nekih godinu i pol, mi smo praktički riješili sve strateške projekte Grada Bjelovara. Sada samo ostaje onaj nadstandard, a uskoro ćemo reći i koji su to sve projekti koje planiramo realizirati u sljedećih pet do šest godina – ističe gradonačelnik.

Izvor: Grad Bjelovar