Gradonačelnik Dario Hrebak danas je najavio početak cjelovite i energetske obnove zgrade smještene pokraj kružnog toka na Trgu hrvatskih branitelja 15. Radovi će započeti nakon završene konstrukcijske obnove, a provodit će ih zajednica ponuditelja sastavljena od tvrtki Begeom Inženjering d.o.o., Montsistemi d.o.o. i Grad-IM, obrt za graditeljstvo. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.997.578,20 eura.

Gradonačelnik Hrebak je istaknuo važnost ovog projekta, naglasivši da će zgrada, osim energetske obnove, dobiti i novu fasadu te postati energetski učinkovitija. “Ova zgrada, koja je nekad bila jedan od prvih hotela u Bjelovaru, bit će obnovljena kako bi što više ličila na svoju povijesnu verziju. Iako nije zaštićena, nalazi se unutar povijesno zaštićene cjeline i kao takva je prihvatljiva za financiranje iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka,” rekao je Hrebak.

Obnova će također uključivati instalaciju solarnih panela, čime će zgrada postati još učinkovitija i ekološki prihvatljivija. Gradonačelnik je naglasio da će završetak radova omogućiti da se u zgradi smjeste mali poduzetnici kroz tehnološki park, kao i Centar za učenje, kulturu i cjeloživotno obrazovanje. Time će se smanjiti potreba za iznajmljivanjem prostorija u privatnim aranžmanima, što je dodatna financijska olakšica za grad.

“Ukupna vrijednost ove investicije je gotovo 2 milijuna eura, a financirana je iz fonda solidarnosti i konstruktivne obnove iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Završetak radova planiran je za manje od godinu dana,” dodao je Hrebak, naglasivši da će ovakvi projekti doprinijeti očuvanju bjelovarskih povijesnih zgrada te unaprijediti kvalitetu života građana.

Ovaj projekt je dio šire strategije Grada Bjelovara koja uključuje više od 200 milijuna eura vrijednih projekata u narednih godinu i pol dana, uključujući i nedavno najavljenu izgradnju nove škole na sjeveru grada. “Nadam se da će građani prepoznati važnost ovih projekata i podržati našu viziju razvoja grada,” zaključio je Hrebak.