U nedjelju 7. srpnja 2024. u 12:30 sati održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe “Klinci” akademske umjetnice Ivane Barišić Tomšić u Galeriji Lapidarij u Omišlju. Izložbu će predstaviti umjetnička voditeljica programa izložbi i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol. Umjetnica će se predstaviti recentnim ciklusom crteža i slika koji predano stvara i kontinuirano nadopunjuje novim radovima na temu klinci unutar koje bilježi neposredne trenutke u odrastanju svoje djece.

O izložbi je viša kustosica Sonja Švec Španjol zapisala:

“Djetinjstvo često predstavlja onaj bezbrižni period života kojeg se najčešće prisjećamo s nostalgijom, ali i sjetom. To je vrijeme kada smo bili najiskreniji, najslobodniji i kada smo mogli biti to što jesmo – bez kalkulacija i opterećivanja što će biti sutra. 

Ivana Barišić Tomšić od 2018. godine stvara ciklus crteža i slika unutar kojeg bilježi vlastiti svakodnevni život, a ulogu glavnih protagonista preuzimaju njezina djeca. Umjetnica bilježi njihov proces odrastanja interpretirajući pritom cijeli spektar emocija, stanja, raspoloženja i događaja tj. svih onih zgoda i nezgoda koje se događaju na putu odrastanja. Posebni interes autorica iskazuje za onaj prijelomni trenutak kada dijete postaje odrastao čovjek. Naime, Ivana Barišić Tomšić planira likovno pratiti i bilježiti odrastanje vlastite djece toliko dugo koliko joj ona budu dopuštala. Tako ciklus „Klinci” postaje dokument u vremenu i prostoru odnosno bilješka emocija, stanja, događanja i iskustava objedinjenih u vizualni dnevnik…” 

Biografija umjetnice:

Ivana Barišić Tomšić rođena je 9. kolovoza 1981. u Bjelovaru. Završila je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2000. godine, slikarski odjel. Iste godine upisala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2005. godine u klasi profesora Zlatka Kesera. Zaposlila se 2005. godine u Osnovnoj školi Čazma kao učiteljica likovne kulture. Ovo joj je trinaesta samostalna izložba, a sudjelovala  je na više od 50 skupnih izložbi. Autorica je likovnog rješenja plakata na pročelju tvrtke CROZ u Zagrebu 2018. godine.

Nagrađena je 2003. godine na skupnoj izložbi „Moj doživljaj muke” u Galeriji Kristofor Stanković u Zagrebu. Članica HDLU-a od 2007. godine.

Izložba u Galeriji Lapidarij ostaje otvorena do 30. srpnja 2024.