Obitelj Merc iz Velike Pisanice suočila se s teškom katastrofom nakon što je jučer snažna pijavica uništila njihovo gospodarstvo. Ova obitelj, koja se bavi stočarstvom i živi isključivo od tog posla, sada proživljava svoje najteže trenutke. U samo nekoliko minuta, pijavica je potpuno uništila 500 četvornih metara štale, izmuzište za ovce i drugu manju štalu. Pod ruševinama su uginule i ovce, no srećom, u tom trenutku nitko od obitelji nije bio u štali jer je mužnja trebala započeti pola sata kasnije.

“Nevrijeme smo očekivali, pratili smo najave na mobitelu i internetu, ali nismo mogli predvidjeti ovakvu katastrofu,” kaže Stevo Merc. “Veliki vjetar i kiša došli su iznenada, a prizor koji smo zatekli kad smo došli vidjeti štalu bio je strašan. Sve je bilo uništeno – izmuzište, aparatura, štale. Pod betonskim blokovima smo našli uginule ovce. Možda je samo sreća Božja da nismo bili tamo jer vjerojatno ne bi dobro završili.”

Stevo Merc nastavlja prepričavati nevjerojatnu situaciju: “Imali smo predosjećaj da nešto nije u redu, ali ovakvo nevrijeme nismo mogli predvidjeti. Ovce su u šoku, a teško je reći koliko će ih još uginuti. To su mliječne ovce koje su vrlo osjetljive na stres i svaku promjenu temperature. Ova situacija je iznimno teška za njih.”

Trenutno je šteta ogromna. “Imali smo redovnu proizvodnju od 150 do 200 litara mlijeka dnevno, ali sada je sve stalo. Sinoć nismo mogli obaviti mužnju, pa smo posudili opremu od prijatelja kako bismo barem privremeno riješili situaciju,” objašnjava Steve Merc. “Cijela obitelj živi od ovog gospodarstva. Podigli smo kredit od 50 tisuća eura, sin je dobio 50 tisuća eura kao mladi poljopriredniki sve smo uložili u ovce i objekte. Sada moramo vidjeti kako ćemo dalje.”

Vedran Merc dodaje da su ovce pod velikim stresom i da je teško reći koliko će ih još uginuti. “Šteta je ogromna, sve što smo godinama gradili sada je uništeno,” naglašava Vedran. “Kad smo stigli na mjesto događaja, prizor je bio strašan. Sve je bilo srušeno, nešto ovaca je bilo mrtvo, a ostatak smo pokušavali spasiti koliko smo mogli. Općina je prva priskočila u pomoć, ali trebamo još mnogo toga da bismo se oporavili.”

Načelnik Općine Velika Pisanica, Fredi Pali, obećao je pomoć. ” Nažalost, svjedoci smo sve češćih prirodnih katastrofa. Ova pijavica koja je pogodila Novu Pisanicu je jedan od tih slučajeva, ali njene posljedice su razorne. Općina će financijski pomoći koliko god može. Donijet ćemo odluku o pomoći obitelji Merc, jer znamo koliko su vrijedni i predani. Obavijestio sam župana i resorno ministarstvo i svi ćemo se potruditi da ova farma ne propadne. Oni su vrijedni ljudi koji su uložili sve što su imali u svoje gospodarstvo” izjavio je načelnik Pali. Situacija u Novoj Pisanici je teška, a obitelj Merc se suočava s velikim izazovima. Iako su uložili sve svoje resurse i napore u izgradnju uspješnog gospodarstva, prirodna katastrofa im je u trenutku uništila sve. Uz pomoć lokalne zajednice i općinskih vlasti, nadaju se da će uspjeti obnoviti svoje gospodarstvo i vratiti se normalnom životu.