Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” danas je održana svečana promocija polaznika vojnih škola, na kojoj je diplome primilo 130 polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Njemačke. Predsjednik Republike osobno je uručio diplome polaznicima Temeljne časničke škole i kadetima, dodijelivši prve časničke činove novim časnicima Oružanih snaga. Među polaznicima koji su danas primili činove je i vojni pilot Matej Ravlić iz Čazme.

Matej je završio Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici. Njegova ljubav prema letenju seže još iz djetinjstva, a danas se njegov san konačno ostvario.

-Gledao sam filmove, s ocem sam išao na aeromitinge, gledao sam avione i valjda se tako rodila ljubav. Tad sam rekao kako želim biti onaj tko upravlja tom letjelicom. Bila je to ljubav na prvi pogled. A kad sam prvi put primio letačku palicu u ruke, kad sam pokušao upravljati avionom, bilo je bolje nego što sam očekivao, kazao je Matej.

Vojni pilot Matej Ravlić

Matej je nakon pet godina intenzivnog školovanja konačno došao do cilja.

– Dojmovi su stvarno super. Nakon pet godina truda, rada, znoja i svakakvih trenutaka, napokon završetak školovanja i ostvarenje sna stvarno je predivno. Bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka, ali sve to je dio puta, izjavio je Matej.

Školovanje za vojnog pilota zahtijeva puno rada i posvećenosti. Matej je do sada skupio više od 200 sati praktičnog letenja na avionu Pilatus PC-9. Na selekciji je letio na avionu ZLIN 242, a sada leti na Pilatusu PC-9.

Budućnost za mladog pilota donosi nove izazove i prilike. Nakon kratkog odmora, Matej planira nastaviti školovanje za nastavnika letenja.

– U daljoj budućnosti možda se ukaže prilika za borbeni avion, poput Rafaela, što bi bilo izuzetno interesantno, kazao nam je.

Matej je primjer mladima kako se trud, rad i posvećenost uvijek isplate. Njegova priča inspiracija je svima koji sanjaju velike snove i ne boje se uložiti napor da ih ostvare.