Iako zabrana korištenja mobitela u osnovnim školama u Hrvatskoj nije provedena na nacionalnoj razini, sve veći broj škola donosi vlastite odluke kojima potpuno zabranjuju korištenje tih uređaja. Osnovna škola Čazma najnovija je u nizu koja je uvela takvu zabranu, uključujući i pametne satove. Ova mjera vrijedi kako za vrijeme nastave, tako i tijekom odmora.

Prije ove odluke, učitelji su većinom zabranjivali korištenje mobitela na nastavi, ali ta mjera nije bila dosljedno provođena. Sada je škola odlučila poduzeti strože mjere kako bi se osigurala puna provedba pravila.

Razlog za uvođenje strožih pravila leži u različitim situacijama koje su se događale, od smanjene koncentracije učenika do problema s međusobnim fotografiranjem unutar školske zgrade. Fotografije i videozapisi često su završavali na društvenim mrežama, što je dovodilo do internetskog i vršnjačkog nasilja.

– Radili smo izmjenu i dopunu Pravilnika o kućnom redu koja je stavljena na raspravu na Učiteljskom vijeću 10. lipnja, na Vijeću roditelja 19. lipnja i na Vijeću učenika 13. lipnja. Iako izmjena još nije službeno potvrđena od strane Školskog odbora, očekujemo da će i to biti odrađeno u skorije vrijeme. Ove izmjene uključuju zabranu korištenja mobitela i pametnih satova u prostorima škole. Učenici su dužni isključiti mobilne uređaje i ne nositi pametne satove u školu. Po izlasku iz školskog prostora i školskog dvorišta, slobodni su uključiti i koristiti mobilne uređaje, izjavila je ravnateljica Ivana Gračanac.

U slučaju neovlaštenog korištenja tijekom satova ili boravka u školi, učenici će dobiti pedagošku mjeru, a mobitel će biti pohranjen u tajništvu. Roditelji će ga moći preuzeti ispunjavanjem posebnog obrasca koji su u školi pripremili.

– Razlog zašto smo se odlučili na ovu mjeru je sve veći broj neovlaštenih snimanja i ometanja nastave. Vidjeli smo da mobiteli i pametni satovi izazivaju poteškoće, ometaju učenike tijekom nastave i smanjuju njihovu koncentraciju. Ovu odluku podržali su i učitelji i roditelji, što nam je dalo dodatni poticaj da je provedemo, rekla je Gračanac.

Zabrana stupa na snagu od 2. rujna, kada počinje nova školska godina. Ravnateljica je naglasila da će u posebnim situacijama, poput učenice s dijabetesom koja koristi mobitel za doziranje inzulina putem aplikacije, mobiteli biti dozvoljeni.

– Naravno, u takvim opravdanim situacijama mobiteli će biti dozvoljeni. Imamo učenicu s dijabetesom koja koristi mobitel za praćenje i doziranje inzulina putem aplikacije. U takvim slučajevima, mobiteli su apsolutno dozvoljeni. Također, ako učenici trebaju kontaktirati roditelje zbog bolesti ili nekih drugih problema, uvijek mogu koristiti telefone u tajništvu ili se obratiti dežurnim učiteljima. Razrednici su također dostupni za takve hitne situacije. Želimo osigurati da učenici imaju potrebnu podršku, ali istovremeno želimo smanjiti ometanja tijekom nastave i potaknuti djecu na međusobnu komunikaciju i socijalizaciju, zaključila je Gračanac.