Nakon prošlogodišnje konstrukcijske obnove, početkom lipnja ove godine započeli su radovi vrijedni pet milijuna eura kojima će se cjelovito obnoviti stara bjelovarska ljepotica Sokolana te će nakon završetka radova ponovno zasjati onim starim sjajem.

Starija od jednog stoljeća, Sokolana je bila kolijevka sporta i kulture te je dio povijesti razvoja modernog Bjelovara. O njezinoj izgradnji i korištenju znamo dosta, pa i da je posljednji put veću obnovu doživjela za održavanje Univerzijade, ipak je nešto ostalo skriveno, a to je pronađeno upravo ovih dana.

Prilikom izvođenja radova pronađena je vremenska kapsula iz 1911. godine kada je pohranjena u zaključni kamen prilikom otvorenja Sokolane. Kapsulu su konzervatori dostavili u Državni arhiv u Bjelovaru te smo odmah pohitali da vidimo to veliko otkriće.

O samom značaju Hrvatskog sokola pojasnila nam je Helena Marušić Lazić, arhivist u Državnom arhivu:

‒ Upravo radim na Fondu o Hrvatskom sokolu i može se reći da zapravo dosad nismo imali nešto previše podataka o njemu, ali zahvaljujući ovom pronalasku došli smo do vrlo zanimljivijih podataka iz vremena same izgradnje Sokolane. Spominjanje Hrvatskog sokola na području Bjelovara krenulo je već krajem devetnaestog stoljeća, kao i na području cijele tadašnje, odnosno sadašnje Republike Hrvatske. No nedostajalo je samih podataka, osim onoga da je u našem gradu Hrvatski sokol osnovan 1905. godine u Kavani „Kruna“. Cilj osnivanje bio je okupiti građanstvo i potaknuti ga na sportske aktivnosti te se ovaj pokret proširio i izvan Bjelovara. To je ukazalo na potrebu za izgradnjom dvorane Hrvatskog sokola. Upravo ovi pronađeni dokumenti svjedoče vrijeme njezine izgradnje. Vjerujem kako će ovaj pronalazak doprinijeti boljem razumijevanju sokolskog pokreta, ali i bjelovarskog sporta. 

Hrvatski pozdrav i božji blagoslov i pomoć komu dopanem rukuh!

Oduševljenje pronalaskom i zahvalnost konzervatorima na uručenom pronalasku nije krila ni Martina Krivić Lekić, ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru:

‒ Jučer smo nenadano dobili ovu vrijednu donaciju. Kolega konzervator Krešimir Karlo donio je vremensku kapsulu u kojoj je bilo pohranjena zanimljiva povijesna građa. Vremenska kapsula pronađena je u dijelu spojenom s ogradom. Tako da možemo pretpostaviti kako je ona ostavljena na mjestu na kojem će biti pronađena prilikom značajnije rekonstrukcije dvorane, kojoj sada i svjedočimo. Nakon što smo je otvorili u njoj smo pronašli novine Nezavisnost koje su izlazile kao bjelovarsko-križevački vjesnik, a sam broj je izašao u prosincu, dan prije otvorenja Sokolane. Uz to su se nalazila i dva rukom pisana popisa sokolskog podmlatka, ženski i muški. Posebno je zanimljiv jedan uvezeni dokument u kojem sokolaši navode kako je došlo do same izgradnje Doma, tko su bili starješine, tko je donirao novce i zanimljiv je kraj dokumenta na kojem piše „Hrvatski pozdrav i božji blagoslov i pomoć komu dopanem rukuh!“ ‒ pojasnila je Martina i najavila daljnje planove s ovom vremenskom kapsulom ‒ Iako je sam papir, odnosno dokumenti bio pohranjen više od stotinu godina, zapravo je sve u jako dobrom stanju. Dva dokumenta s popisima su malo oštećeni, no naš restaurator će to popraviti i pokušati spojiti ove dijelove koji su otpali.  No, evo, novine se dobro drže i njih ćemo ispeglati. Probat ćemo dogovoriti i restauraciju ovog uvezenog dokumenta. Dio boje je malo pomalo izblijedio, no ja se nadam da ćemo imati prilike sljedeće godine napraviti jednu izložbu na kojoj ćemo prezentirati ovaj vrijedan pronalazak. Možda bi za to bila prigoda već prilikom otvorenja obnovljene Sokolane ‒ zaključila je Martina Krivić Lekić. (Slaven Klobučar)