U sklopu Dana Općine Severin, 12. lipnja 2024. godine, održana je 26. Općinska izložba vina “Severin 2024.” Pokrovitelj izložbe bila je sama Općina Severin, a izložbu je svečano otvorio načelnik Žarko Žgela.

Izložba je okupila vinare iz cijele regije, a predstavljeno je ukupno 43 uzorka vina. Predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Orovački brijeg”, Ivan Bažulić, istaknuo je značaj ove manifestacije te je zahvalio svim vinarima koji su svoje vino sačuvali i pripremili za ovu prigodu.

– Imali smo 43 uzorka vina, od čega je više od polovine dobilo zlatne medalje, a ostatak je također bio vrlo dobar. Zahvaljujem se svima koji su sačuvali svoja vina za šesti mjesec. Većina izložbi vina održava se u prvom, drugom ili trećem mjesecu, a mi smo odlučili da naša bude u šestom. Zahtijevalo je to dodatni trud da vina zadrže svoju kvalitetu do tada”, rekao je Bažulić i posebno istaknuo šampione izložbe.

– Imamo šampiona Orovačkog brijega i šampiona cijele udruge. Njima svaka čast jer su zasluženo dobili nagrade. Oni znaju što su radili i neka tako nastave. Bit će nam drago da i ubuduće promoviramo našu udrugu i da se s njom ponosimo.”

Nagrade su dodijeljene prema rezultatima komisije za ocjenjivanje vina, koju je vodio Hrvoje August, dipl. ing. agr. – enolog. Vina su ocjenjivana prema strogo definiranim kriterijima, a medalje su dodijeljene u tri kategorije: zlatna medalja (18,10 – 20,00), srebrna medalja (16,10 – 18,00) i brončana medalja (14,10 – 16,00).

Šampioni izložbe su:

  • Zdenko Janči s vinom “Graševina 2023.” – šampion izložbe “Severin 2024.”
  • Josip Starčević s vinom “Mješavina 2023.” – šampion udruge “Severin 2024.”

Organizator ove izložbe bila je Udruga vinogradara i voćara “Orovački brijeg” iz Severina, koja kontinuirano radi na promociji vinogradarstva i voćarstva u svojoj općini. Ovaj događaj je još jednom potvrdio kvalitetu vina iz Severina i okolice, te je pružio priliku vinarima da razmijene iskustva i znanja, ali i da se pohvale svojim dostignućima. Izložba vina u Severinu nastavila je tradiciju i postavila visoke standarde za buduće manifestacije.