Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak susreo se s članovima Kulturno-umjetničkog društva “Graničar” Čazma kako bi im čestitao na postignutim uspjesima na nedavno održanim smotrama folklora.

Ove godine, članovi KUD-a Graničar sudjelovali su na nekoliko smotra. Djeca, koja predstavljaju budućnost društva, prvo su nastupila na smotri dječjeg folklora u Velikoj Trnovitici. Odrasli su se potom natjecali u kategoriji izvornog folklora na 24. smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije u Bereku. Stručno povjerenstvo proglasilo ih je najboljima, čime su stekli pravo predstavljati Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnoj smotri.

Na županijskoj smotri održanoj u Novoj Rači, KUD Graničar natjecao se u dvije kategorije. Na 3. smotri tamburaških orkestara i sastava, po drugi put u tri godine, proglašeni su najboljim tamburaškim sastavom županije te će predstavljati Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnoj smotri.

Na 16. smotri malih vokalnih sastava, ženski vokalni sastav KUD-a Graničar Čazma oduševio je publiku te će biti predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije na državnoj smotri.

Gradonačelnik Pirak čestitao je na postignutim uspjesima, naglašavajući značaj koji KUD Graničar ima za Grad Čazmu.

– Drago mi je da smo se danas okupili. Imamo izuzetan povod, to su vaši uspijesi. Kao gradonačelniku, izuzetno mi je drago što imamo ovako vrijedno društvo koje ostvaruje vrhunske rezultate. Čestitam vam na svemu što ste postigli. U ime svih Čazmanaca, radujemo se svakom vašem uspjehu i svakoj vašoj dobroj prezentaciji našeg grada. Stoga vam želim i dalje puno uspjeha, a znam da je pred vama još mnogo toga, rekao je gradonačelnik Pirak. Također je zahvalio svim članovima na njihovom trudu i zalaganju.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Graničar, Zvonko Grošinić, iskoristio je svečani prijem kako bi zahvalio gradonačelniku Dinku Piraku na podršci i vremenu izdvojenom za susret s članovima društva.  Naglasio je da su se ove godine KUD Graničar prijavili na županijske smotre u tri kategorije: izvorni folklor, izvorno pjevanje te mali tamburaški sastav.

– Uz ocjenu prosudbene komisije, plasirali smo se na državno natjecanje u sve tri kategorije. Prikazali smo najbolje od onoga što smo uvježbavali, tako da nas čeka puno posla, dodao je Grošinić.

Grošinić je najavio i susret dječjeg folklora 30. lipnja na Gradini, gdje se očekuje oko 150 djece.

– Pozivamo sve naše sugrađane, roditelje, bake i djedove da dođu i vide što radimo. Program će početi u predvečernjim satima kada malo zahladi, kazao je.

Nakon ljetne pauze, članovi KUD-a Graničar počet će s pripremama za gostovanje na Međunarodnoj smotri folklora u Ohridu.

– Prilikom povratka iz Ohrida sudjelovat ćemo na državnoj smotri u Županji. Zatim ćemo se pripremati za ostale državne smotre, rekao je Grošinić.

Najavio je i božićni koncert, koji će se ove godine ponovno održati u školskoj sportskoj dvorani.

– To je prostor gdje možemo smjestiti svu našu publiku, koja je svake godine sve brojnija. Božićni koncert je već postao tradicija i planiramo napraviti jedan lijepi presjek rada ove godine, zaključio je.

Voditelj tamburaške sekcije, Zdravko Jorgić, istaknuo je posvećenost i trud mladih tamburaša, naglašavajući kako je njihov napredak rezultat redovitog rada i discipline.

– Imamo tu čast da vodimo ovu mladu ekipu već pet šest godina. Prije dvije godine smo također bili na državnom natjecanju gdje smo osvojili brončanu plaketu. Ove godine ćemo pokušati postići još bolji rezultat, rekao je Jorgić.

Član KUD-a Bruno Bradić pohvalio je timski rad unutar društva i izrazio nadu u daljnji napredak.

– Svaka čast ljudima koji vode sve ovo. Imamo sjajan tim ljudi koji se slažu, svi radimo maksimalno i svatko zna svoje zaduženje. Posebne pohvale idu našim starim plesačima i plesačicama. Svi zajedno volimo ovo što radimo i nadam se da ćemo samo ići naprijed, zaključio je Bradić.