U Domu kulture u Velikom Grđevcu 21. lipnja svečano su uručene nagrade pobjednicima Natječaja za likovne, literarne i foto radove Hrvatske vatrogasne zajednice.

Načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić, izrazio je zadovoljstvo i pohvalio vatrogasnu zajednicu na njihovom angažmanu, posebno u radu s djecom. “Cijelu godinu provodimo program ‘Mali vatrogasac’ kao izvannastavnu aktivnost u našoj školi. Vidimo rezultate, djeca su zainteresirana za vatrogastvo i razne aktivnosti. To je početak ozbiljne vatrogasne priče u našoj općini, s ciljem osnivanja ozbiljne postrojbe koja će se brinuti o zaštiti stanovnika od požara i drugih nedaća,” istaknuo je Pavlečić, izražavajući dobrodošlicu svima u rodno mjesto poznatog autora Mate Lovraka.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Silvestar Štefović, također je naglasio važnost popularizacije vatrogastva među mladima. “Mentori su odradili sjajan posao, a zahvaljujem Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na ovom hvalevrijednom natječaju,” kazao je Štefović, uručivši zahvalu mentorici Željki Kalabek iz IV. OŠ Bjelovar za njezin trud u radu s mladima.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, izaslanik ministra Momir Karin, istaknuo je važnost nastavka provođenja natječaja. “Ovaj natječaj omogućava djeci da kroz likovno, literarno i foto izražavanje doprinesu popularizaciji vatrogastva,” rekao je Karin.

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, pohvalio je ravnateljicu OŠ Mate Lovraka, Marinu Balen, kao primjer rada s djecom. “Zahvaljujem mentorima, učiteljima i Ministarstvu obrazovanja na potpori. Ovaj natječaj privlači mlade u vatrogasne redove, koji su budućnost ovog humanog poziva,” izjavio je Tucaković.

Na natječaj se prijavilo u kategoriji likovni natječaj predškolskog uzrasta 31 obrazovna ustanova s 380 radova iz 14 županija, u kategoriji likovni natječaj učenika osnovnih škola 58 obrazovnih ustanova s 448 radova iz 16 županija,  u kategoriji literarni natječaj učenika osnovnih škola 18 obrazovnih ustanova s 58 radova iz 11 županija te u kategoriji foto natječaj učenika osnovnih i srednjih škola 11 obrazovnih ustanova sa 190 fotografija iz 8 županija.

U natječaju koji je proveden pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih članovi povjerenstva su izabrali radove sljedećih učenika:

Pobjednici likovni natječaj za predškolski uzrast
1. Neva Vrtar, 6 godina, Dječji vrtić „Čira-čara“, Varaždin, Varaždin, mentorice: Maja Bahun, Lana Brezovec, (Varaždinska)
2. Tea Pavošević, 6 godina, Dječji vrtić Zvončić Našice, Našice, mentorice: Valentina Stanković Dervić, Viktorija Vladika (Osječko-baranjska županija)
3. Barbara Radman, 7 godina, Dječji vrtić Maksimir, mentorica: Lea Renata Bencek (Grad Zagreb)
 
Pobjednici likovnog natječaja učenika osnovnih škola
1. Dora Terzić, 10 godina, OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik, mentorica: Helena Šarić (Šibensko-kninska županija)
2. Veronika Busak (9), Dora Havidić (7), Ana Živković (11), OŠ Vladimir Nazor, Pisarovina, mentorica: Katarina Jandrej (Zagrebačka županija)
3. Elizabeta Piškorić, OŠ Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno, mentor: Ivančica Podhraški (Koprivničko-križevačka županija)
 
Pobjednici literarnog natječaja učenika osnovnih škola
1. Borna Cikoja, 11 godina, IV. Osnovna škola Bjelovar, mentorica: Željka Kalabek, pjesma: Crveni heroji, (Bjelovarsko-bilogorska županija)
2. Nina Klepac, 3. razred, OŠ Petar Zrinski, Čabar, PŠ Tršće, mentorica: Katarina Leš, pjesma: „Požar u šumi“ (Primorsko-goranska županija)
3. Marija Berić, 6. razred, OŠ Pavla Štoosa, Kraljevec na Sutli, mentorica: Marta Hrbud (Krapinsko-zagorska županija)
 
Pobjednici foto natječaja učenika osnovnih i srednjih škola
1. Božena Pavlović, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, Zadar, mentor: Marko Perić (Zadarska županija)
2. Lucija Čaić, OŠ Ivana Antolčića, Gornje Komarevo, mentor: Marin Dražić (Sisačko-moslavačka)
3. Lara Smolić, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, Zadar, mentor: Marko Perić (Zadarska županija)