U četvrtak, 20. lipnja, u Galeriji Aleksandar Marks čazmanskog Centra za kulturu otvorena je izložba „Čazma kroz 930 godina“. Izložba je rezultat zajedničkog rada triju kustosica, Maje Cepetić Rogić koja je pripremila razdoblje srednjeg vijeka, Marine Junger  koja je bila zadužena za razdoblje ranog novog vijeka te Jadranke Kruljac Sever koja je obradila moderno i suvremeno doba. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 930 godina otkako je širi prostor Čazme ušao u povijest slavonskog srednjovjekovlja kao dio velikog biskupskog posjeda Dubrava kojeg je činom utemeljenja Zagrebačke biskupije 1094. ugarski kralj Ladislav I. Arpadović darovao zagrebačkom biskupu.

–  Povijest Čazme je uistinu bogata i teško je bilo selektirati i u smislu pisanja kataloga i u smislu same produkcije izložbe ono što će biti predstavljeno, međutim, mislim da smo uspjeli izdvojiti one bitne stvari koje se mogu vidjeti na izložbi, pa tu imamo, recimo i nastanak  posjeda Čazma, utemeljenje Kaptola, razvoj novog grada, gradnja crkve, utvrde, period dolaska Osmanlija. Po prvi puta se mogu vidjeti neki predmeti vezani uz  svakodnevni život tog doba. Dio moderne i suvremene povijesti je više usmjeren na obrazovanje, s obzirom da nam ono kreće ipak od srednjeg vijeka i dosta je duga tradicija  školstva u Čazmi  i gospodarstvo koje je započelo zamah koji nam je ostao do danas, kazala je ravnateljica Centra za kulturu i jedna od autorica izložbe dr. sci. Maja Cepetić Rogić i pozvala sve da pogledaju izložbu do 15. listopada 2024.

Ispred Bjelovarsko- bilogorske županije na otvorenju izložbe bila je pročelnica Andrea Prugovečki Klepac.

–  Pohvaljujem uistinu rad i trud i znanje. To je na čast Gradu i Županiji. Sigurno da, bez lažne skromnosti, prednjačite bez ikakve subjektivnosti u odnosu na mnoge, kazala je Prugovečki Klepac.

Ispred Grada Čazme na otvorenju izložbe je govorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Čazme Branko Novković .

–  Ovo je jedna, neću samo reći hvale vrijedna izložba, nego i nešto što će, vjerujem, ostati kao jedna pozadina i  dobar pečat za sljedeće generacije, rekao je Novković.