Foto/Bojan Kecman

Na imanju Ilije Mijatovića u Šušnjarima, nedaleko od Laktaša u Bosni i Hercegovini, ovogodišnji urod krušaka bio je izvanredan, što znači da će ponovo biti poznate rakije s kruškinim plodom u boci. Osim toga, i mladi nasad šljiva, star četiri godine, donio je bogat urod,  piše Agroklub.

Ilija već tradicionalno, mjesec dana nakon oplodnje krušaka, pažljivo provlači male plodove kroz grlić boca. Zatim ih vezicama pričvršćuje za grane i redovito obilazi nasad kako bi provjerio jesu li plodići ostali u bocama. Ako se plodovi održe, do berbe narastu unutar boca, a potom se pune rakijom.

“Svake godine stavim između 400 i 500 boca, a minimalno pola ih ostane. Prošle godine uspio sam sačuvati 250 boca s plodovima unutra. Ove godine sam stavio nešto više od 300 boca i očekujem da će ostati najmanje 150,” objašnjava Ilija. Dodaje kako posao nije jednostavan jer je potrebno znati koji plod izabrati i na koju granu ga vezati.

Srećom, trud se isplati jer Ilija do berbe proda sve boce s kruškinim plodovima. Ističe da je njegova rakija ekološka, što potvrđuje i certifikat koji je dobio prošle godine. Rakiju izvozi u Njemačku, gdje jedna boca s plodom košta 25 eura.

“Cijena Viljamovke bez ploda je 20 KM (10 eura) po boci, a prošle godine sam većinu prodaje ostvario u Njemačkoj, dok je manji dio prodan ovdje. Sreća pa je ove godine kruška dobro rodila, pa će opet biti dovoljno rakije,” kaže Ilija. Ponosno ističe da na imanju ima protugradnu mrežu, sustav navodnjavanja i vlastiti kotao za destilaciju.

Ove godine, prvi put je rodila i mlada šljiva, stara četiri godine. Od stotinjak stabala, uglavnom čačanske rodne sorte, Ilija očekuje oko pola tone plodova, koje će također koristiti za proizvodnju rakije.

“Kao što kažu stari ljudi, šteta je šljive iskoristiti za pekmez ili prodaju u svježem stanju,” zaključuje Ilija, radujući se bogatoj i kvalitetnoj proizvodnji ove godine, piše Agroklub.