Centar za kulturu Čazma-Gradski muzej poziva na otvorenje izložbe „Čazma kroz 930 godina“ koja će biti otvorena u četvrtak, 20. lipnja, u 19 sati u Galeriji Aleksandar Marks u zgradi Centra za kulturu na Trgu Čazmanskog Kaptola 13.

Izložba „Čazma kroz 930 godina“ otvara se povodom obilježavanja 930 godina otkako je širi prostor Čazme ušao u povijest slavonskog srednjovjekovlja kao dio velikog biskupskog posjeda Dubrava kojeg je činom utemeljenja Zagrebačke biskupije 1094. ugarski kralj Ladislav I. Arpadović darovao zagrebačkom biskupu. Izložba tematizira naselje Čazmu i okolni prostor izdvajajući neke od nezaobilaznih povijesnih događaja, fenomena, osoba i karakteristika grada koji su ga oblikovali onime što danas jest. Rezultat je zajedničkog rada triju kustosica (Maja Cepetić Rogić – razdoblje srednjeg vijeka, Marina Junger – razdoblje ranog novog vijeka, Jadranka Kruljac Sever – moderno i suvremeno doba). Izloženo je 50 muzejskih predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Čazma, u većoj mjeri do sada neizlaganih. Iako su brojne teme zbog ograničenja prostora vrlo usko obrađene, uz izložbu je tiskan i katalog sa nešto opširnijem tekstom.

Uz katalog izložbe tiskana je i radna bilježnica autorice kustosice Marine Junger. Radna bilježnica obuhvaća različite tipove zadataka primjerenih različitim dobnim skupinama — od najmlađih do najstarijih. Pitanja se temelje na muzejskim predmetima izloženih uz navedenu izložbu, a koji se nalaze i u katalogu. Radna bilježnica uz katalog naš su doprinos prvenstveno učiteljicama i djeci koji uče o zavičajnoj povijesti. Kao poklon svim našim posjetiteljima tiskali smo prigodnu razglednicu s prepoznatljivim motivima čazmanskog kraja. Autorica likovnog rješenja je Tea Gudek Šnajdar.

Izložba je otvorena do 15. listopada 2024. godine.