U Cugovcu poljoprivrednik Stjepan Latinović već desetljećima vodi svoju farmu suočavajući se sa svim izazovima koje donosi ovaj težak posao. Na svojoj farmi uzgaja 20 grla stoke, uključujući 11 muznih krava, podmladak i bikove.

– Imamo dobru genetiku i kvalitetno blago, ponosno ističe Stjepan, koji je sa svojim kravama osvajao brojne nagrade na sajmovima.

Na farmi rade Stjepan, njegova supruga, sin i dvije kćeri. Iako je obitelj angažirana, Stjepan nije siguran hoće li djeca nastaviti obiteljsku tradiciju.

– Sin je našao posao, a iako nam pomaže kad može, sumnjam da će se potpuno posvetiti poljoprivredi, kaže Stjepan i dodaje kako su djeca još mlada te nije siguran hoće li ostati na farmi.

Skeptičan je prema naporima države i općine u zadržavanju mladih na selu.

– Da su subvencije bile veće i da su se ulaganja pokrenula prije 15-20 godina, možda bi mladi ostali, smatra Stjepan. – Sada je već kasno, teško je pokrenuti nešto kad su mladi već otišli. U mojoj Općini Gradec samo četiri gospodarstva još ima krave. Mi koji imamo još krave prošli smo pedeset godina i upitno je koliko ćemo još moći raditi.

Stjepan svoja grla često izlaže na sajmovima gdje postiže vrhunske rezultate i redovito odnosi prve nagrade.

– Na sajmu u Gudovcu sam 27 izlagao svoju stoku. Imam dobru genetiku i sve sam nagrade pobrao koje sam mogao. Da izlažeš treba volja, netko misli da je to jednostavno ali nije baš tako, neka pokušaju, govori s osmijehom.

Njegova farma obuhvaća osam hektara vlastite zemlje i još 15 hektara u najmu. Što se tiče proizvodnje mlijeka nije zadovoljan trenutnom situacijom.

– Cijena mlijeka je trenutno 40-42 eurocenta po litri, što nije dovoljno. Dukat nudi te cijene, ali nije lako plivati u tim uvjetima, kaže i otkriva da su počeli raditi i sir za što vlada veliki interes kupaca.

– Prerađujemo mlijeko u sir i prodajemo ga doma na kućnom pragu. Interes je sve veći, a uz sir prodajemo i jaja. Trenutno supruga može svaki tjedan proizvesti 30-40 komada sira. Razmišljamo da se totalno posvetimo proizvodnji sira kada nam kćeri završe školu i da nam malo pomognu u tome.

Iako su izazovi veliki, Stjepan se ne predaje.

– Borim se već 28 godina, počeo sam sa dvije krave, slagao sam genetiku i borim se još i danas, zaključuje uz nadu da će njegov trud i rad ipak netko nastaviti.