Sportsko ribolovna udruga SRD “Ribič” Rovišće, pod vodstvom predsjednika Vladimira Štefuna, predstavlja pravi biser među sličnim organizacijama u Hrvatskoj. S oko 75 starijih članova i 22 mladih, udruga okuplja gotovo stotinu zaljubljenika u ribolov i prirodu. Ističu se ne samo brojem članova, već i svojim predanim radom na očuvanju i unapređenju ribnjaka, koji se smatra jednim od najljepših u regiji.

Osnovana 1960. godine, udruga iduće godine slavi 65. godišnjicu postojanja. Predsjednik Štefun najavljuje niz proslava kako bi obilježili ovu važnu obljetnicu. Ribnjak u Rovišću nije samo mjesto za ribolov, on je i prostor za uživanje u prirodi, s uređenim klupama, pokošenom travom i prostorom za roštiljanje.

Vladimr Štefun, predsjednik Sportsko ribolovna udruga “Ribič” Rovišče

Održavanje ribnjaka zahtijeva mnogo truda. Podršku dobivaju i od općine Rovišće te načelnika Slavka Prišćana. Financije su ključni faktor u održavanju i poribljavanju ribnjaka, a udruga se financira uglavnom iz članarina i dnevnih ribolovnih karata. Godišnje se pušta između 2,5 i 3 tone ribe, a ribnjak je dom raznolikim vrstama, uključujući šarana, amura, tolstolobik, babuške i smuđa.
Posebno se ponose smuđem koji je po riječima Štefuna najkvalitetnija riba i ne može se pronaći često na ribnjacima.

Udruga također organizira ribolovna natjecanja, koja privlače velik broj ribiča iz drugih udruga. Članovi zajednice plaćaju 5 eura za izlazak na vodu, dok članovi drugih društava plaćaju 10 eura. Dnevna karta za ribolov stoji 20 eura i omogućuje ribolov bez dodatnih obaveza, što privlači brojne rekreativce.

Ribolov je u posljednjih nekoliko godina doživio značajan napredak, ne samo u opremi, već i u pristupu. Štefun ističe kako današnja tehnologija ribolova uključuje sofisticirane štapove i mamce, a mnogi ribiči ulažu značajna sredstva u svoju opremu. Profesionalni ribolovci mogu imati opremu vrijednu nekoliko tisuća eura, a ribolovna natjecanja postaju sve skuplja.

Unatoč tim izazovima, udruga “Ribič” Rovišće uspješno održava svoju tradiciju i privlači nove članove. Predanost članova i podrška zajednice ključni su faktori uspjeha ove udruge, koja je postala simbolom kvalitetnog ribolova i ugodnog druženja u prirodi.

Foto/Dražen Kocijan Kocka