Foto/Pixabay

U tjednu pred nama pripremite se na visoku mogućnost prvog pravog toplinskog vala. Meteorološka stranica Severe Weather Europe donosi opširnu prognozu uz napomenu da će temperature u dijelovima Starog kontinenta prijeći i 40 stupnjeva Celzijusa, a najnenormalnije se očekuju na području srednje Europe i Balkanskog poluotoka, piše Novi list.hr.

“Ovaj obrazac proširit će se diljem Europe prema sredini tjedna, dok će se blokirajući maksimum postupno pomaknuti na istok prema vikendu. Zatim će uslijediti progresivni pad u zapadnu Europu i mogao bi povećati vjerojatnost ponovnog lošeg vremena”, navode meteorolozi.

Toplinska kupola

Tumače kako je glavni razlog nadolazećeg toplinskog vala atmosferski obrazac poznat pod imenom “toplinska kupola”. Ova pojava djeluje poput poklopca na loncu, zahvaćajući topliju zračnu masu koju pritišće prema tlu.

“Zbog toga zračna masa postaje suha i značajno se zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina. Toplinski val povezan s toplinskom kupolom stvara lijepo, stabilno vrijeme i često suhu zračnu masu s minimalnim izgledima za padaline ili čak oblake. Prvi značajniji toplinski val meteorološkog ljeta 2024. razvit će se od utorka do subote. Na veliki dio europskog kontinenta donijet će anomalno toplu zračnu masu, a od srijede do petka najtoplija će zračna masa stizati od Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj”, navode meteorolozi, koji izrijekom spominju i značajno zagrijavanje u Hrvatskoj i Sloveniji.

Najviše temperature u zemljama južnog Balkanskog poluotoka predviđaju se za četvrtak. Za vikend, pak, stiže osvježenje sa zapada uz lagano snižavanje temperature, dok se novi toplinski val ponovno očekuje krajem lipnja.

Stabilno i vruće

Val vrućine u novom tjednu predviđaju i domaći meteorolozi.

“U nastavku tjedna na kopnu pretežno sunčano, često i vedro, te stabilno i vruće. Vjetar većinom slab, u srijedu i umjeren jugozapadni. Osobito u istočnoj Hrvatsskoj i unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura već do četvrtka mogla bi dosezati i 35 °C, što je granica za nastup toplinskog vala. Podjednaka temperatura od srijede i duž dalmatinske obale – posvuda će na moru biti sve više vruće, uz i noći sve toplije. Obilje sunca i vedrine pratit će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar u poslijepodnevnim satima – pravo stabilno ljetno vrijeme.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, a prenosi Novi list.hr.