Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, uz podršku Općine Dubrava, organizirao je prvi Dubravski stočarski sajam, koji je ove nedjelje okupio brojne uzgajivače stoke iz cijele regije. Ova manifestacija ima za cilj oživjeti tradiciju sajmovanja i potaknuti mlade na bavljenje poljoprivredom.

Načelnik Općine Dubrava, Tomislav Okroša, istaknuo je važnost ovog sajma za lokalnu zajednicu.

– Dubrava je oduvijek bila poljoprivredni i stočarski kraj. Naš glavni motiv bio je vratiti stočarski sajam doma i pružiti priliku mladima da se okupe i razmijene iskustva. U pripremi sajma sudjelovali su Općina Dubrava, Zagrebačka županija, Ministarstvo poljoprivrede i Savez uzgajivača simentalskog goveda, uz podršku brojnih sponzora,” rekao je Okroša.

Načelnik Općine Dubrava, Tomislav Okroša

Pripreme za sajam trajale su više od godinu dana, a sama organizacija intenzivirala se tijekom zime.

– Očekujemo da će ovaj sajam doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i motivirati mlade poljoprivrednike da nastave s ovim plemenitim zanimanjem. Planiramo održavati ovaj sajam redovito, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije i poljoprivrednih udruženja, dodao je načelnik.

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, također je izrazio zadovoljstvo organizacijom prvog sajma.

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda

– Ovaj sajam mnogo znači za našu zajednicu. Nadamo se da će potaknuti mlade da se više uključuju u poljoprivredu i stočarstvo, unatoč izazovima s kojima se susrećemo, rekao je Horvatić.

Među uzgajivačima koji su sudjelovali na sajmu bili su i Emina Burek iz Mostara i Stjepan Latinović iz Cepidlaka.

Emina Burek

– Sajam je odlična prilika za nas uzgajivače da predstavimo svoja grla i razmijenimo iskustva. Drago mi je vidjeti toliko mladih zainteresiranih za stočarstvo, rekla je Burek. Latinović je dodao:

– Važno je održavati ovakve manifestacije kako bismo potaknuli mlade da se bave poljoprivredom i nastavili tradiciju uzgoja stoke, kazao je.

Stjepan Latinović

Na sajmu je izlagalo pedesetak uzgajivača, a manifestaciju je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede RH. Prisutan je bio i Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Uz bogat program izlaganja stoke, održana je i aukcija te prodaja stoke, što je privuklo velik broj posjetitelja i potencijalnih kupaca.

– Ovo je samo početak, planiramo da u budućnosti sajam bude još veći i bolji, s više prostora za izlaganje i trgovinu stoke, zaključio je Horvatić.

Prvi Dubravski stočarski sajam pokazao je da postoji veliki interes za ovakve manifestacije te da su one ključne za očuvanje tradicije i poticanje razvoja poljoprivrede u regiji. Organizatori su izrazili nadu da će sajam postati redovit događaj koji će privlačiti sve veći broj uzgajivača i posjetitelja.