U atriju Gradskog muzeja Bjelovar svečano je otvorena 28. Terezijana, tradicionalna manifestacija koja okuplja mnogobrojne posjetitelje iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ova manifestacija, posvećena carici Mariji Tereziji, već desetljećima promiče kulturnu i povijesnu baštinu Bjelovara.

Terezijana je jedna od najvažnijih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, poznata po bogatom programu koji uključuje kulturne i zabavne sadržaje. Održava se svake godine u lipnju i privlači tisuće posjetitelja. Tijekom manifestacije, grad Bjelovar postaje središte događanja s koncertima, kazališnim predstavama, izložbama i povorkama u povijesnim kostimima, čime se evocira doba vladavine carice Marije Terezije.

Gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak, istaknuo je važnost Terezijane za grad i regiju: – Terezijana nije više samo manifestacija koja privlači žitelje naše županije i našega grada. Ona je prešla već zadnjih nekoliko godina okvire obične manifestacije koju svaki grad ima. Terezijana se hrva da doista postane jedna od najvećih manifestacija u Hrvatskoj i ona polako preuzima turistički primat. Prošlogodišnju Terezijanu po našim procjenama posjetilo je oko 80 tisuća ljudi. Mi očekujemo da će to biti puno više ove godine i doista se veselimo svemu onome što će Terezijana pružiti, rekao je Hrebak.

Bjelovarsko-bilogorski župan, Marko Marušić, također je naglasio važnost ove manifestacije: – Terezijana je s jedne strane čuvar naše kulturne baštine, a s druge strane nudi bogat sadržaj svim posjetiteljima. Ponosni smo što je ova manifestacija postala jedan od glavnih brendova naše županije. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, Bjelovarsko-bilogorska županija postaje sve poznatija i privlačnija za turiste, naglasio je u svom govoru Marušić.

Savjetnik ministra turizma, Igor Radić, svečano je otvorio manifestaciju: – Grad Bjelovar prednjači u financijskoj transparentnosti i kvalitetnoj pripremi projekata, što je ključno za dodjelu sredstava. Ministarstvo turizma podržava ovu manifestaciju koja značajno doprinosi razvoju kontinentalnog turizma. Dodijeljena sredstva za projekte u ovom kraju već pokazuju pozitivne rezultate, a Terezijana je jedan od najvažnijih događaja koji promoviraju kulturni i turistički potencijal Bjelovara, rekao je Radić.

Terezijana, s bogatim programom i mnoštvom posjetitelja, još jednom potvrđuje svoj status jedne od najznačajnijih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj.