Hrvatsko uzgojno udruženje Salers – Croatia organiziralo je posjet najuspješnijoj farmi salers goveda u Hrvatskoj kod obitelji Perčec u Komuševcu pored Čazme. Događaju su prisustvovali Veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Nj. E. Fabien Fieschi, gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak te predsjednik Udruge Salers – Croatia Mirko Devčić.

Veleposlanik Fieschi izrazio je zadovoljstvo viđenim:

– Vrlo sam sretan što sam ovdje i vidim da salers goveda postaju sve popularnija u Hrvatskoj. To je stara pasmina koja je vrlo prikladna za ovdašnju klimu i za poljoprivrednike u Hrvatskoj kako bi bolje živjeli od govedarstva i proizvodili kvalitetno meso, kazao je veleposlanik.

Ivica Perčec, nositelj OPG-a Perčec, podijelio je svoju priču o prelasku na uzgoj salers goveda:

– Pokrenuli smo uzgoj 2017. godine, usred krize s mliječnim govedarstvom. Tada smo krenuli sa sustavom krava tele i do dandanas nismo odustali. To je bila prekretnica.
Perčec je objasnio kako je prije bavljenja uzgojem salers goveda njegova obitelj imala tridesetak muznih krava, ali su zbog pada cijene mlijeka prešli na sustav krava-tele.

Obitelj Perčec

– Prve junice stigle su iz Francuske i sada imamo oko 70 krava. Goveda nisu zahtjevna, nema problema s bolestima, prirodno se teli i nisu zahtjevna za uzgoj, dodaje Perčec.


Gradonačelnik Pirak pohvalio je OPG Perčec kao primjer inovativnosti u poljoprivredi:

– Nalazimo se na uzornom poljoprivrednom gospodarstvu specifičnom po uzgoju salers goveda. Drago mi je da je ova obitelj prepoznala priliku i uspješno radi svoj posao. To je dobar primjer našim poljoprivrednicima.

Tijekom posjeta, gradonačelnik Pirak uručio je veleposlaniku Fieschiju prigodan poklon i upoznao ga s potencijalima Grada Čazme.

– Čazma ima mnogo za ponuditi, od poljoprivrede do turizma, i vjerujem da postoji velika mogućnost za suradnju s Francuskom, rekao je Pirak.

Pirak je također odgovorio na pitanje o zakupu poljoprivrednog zemljišta:

– Čekamo suglasnost Ministarstva poljoprivrede za raspisivanje natječaja. Nažalost, proces dugo traje, ali smo u završnoj fazi, kazao je.