Kulturno-umjetničko društvo Graničar iz Čazme nastavlja s uspješnim očuvanjem moslavačke tradicije kroz obnovu nošnji, istraživanje starih pjesama i napjeva te brojne nastupe. Njihova posvećenost vidljiva je kroz sudjelovanje na raznim županijskim smotrama gdje redovito prezentiraju svoj rad.

Ove godine prvo su nastupila djeca, koja su budućnost društva, na smotri dječjeg folklora u Velikoj Trnovitici. Odrasli su se potom natjecali u kategoriji izvornog folklora na 24. smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije 11. svibnja u Bereku. Stručno povjerenstvo ih je proglasilo najboljima te će KUD Graničar Čazma predstavljati Moslavinu, Grad Čazmu i županiju na državnoj smotri.

Na županijskoj smotri održanoj 8. lipnja u Novoj Rači, KUD Graničar Čazma natjecao se u još dvije kategorije. Na 3. smotri tamburaških orkestara i sastava, po drugi put u tri godine, proglašeni su najboljim tamburaškim sastavom županije te će predstavljati Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnoj smotri. Mladi glazbenici, pod vodstvom Zdravka Jorgića i uz savjete umjetničke voditeljice Valentine Šepak Molnar, kontinuirano postižu izvrsne rezultate i opravdavaju svoju reputaciju.

Na 16. smotri malih vokalnih sastava, ženski vokalni sastav KUD-a Graničar Čazma oduševio je publiku. S nestrpljenjem se iščekuje odluka stručnog povjerenstva, s nadom u još jedan uspjeh.

Prije ljetne pauze, 30. lipnja, KUD Graničar Čazma, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Čazme, Gradom Čazmom i Centrom za kulturu, organizira smotru dječjeg folklora pod nazivom “Folkloraši svome gradu” na čazmanskoj Gradini.

Nakon ljetne stanke, članove društva čeka gostovanje na međunarodnom festivalu folklora u Sjevernoj Makedoniji, a potom slijede pripreme za veliki božićni koncert i povratak u sportsku dvoranu.

-Draga publiko i svi naši pratitelji, vidimo se uskoro, poručio je predsjednik KUD-a Graničar Čazma Zvonko Grošinić.