U Dječjem vrtiću Pčelica u Čazmi privodi se kraju još jedna pedagoška godina. Tim povodom, razgovarali smo s ravnateljicom Martinom Kovač, koja nam je otkrila kako je protekla godina i što očekuje vrtić u nadolazećem periodu.

– Još malo nas dijeli do samog kraja pedagoške godine koja završava s krajem kolovoza. No, međutim naši predškolci se već polako ispisuju i privode taj svoj dio života u vrtiću kraju i spremaju se za nove školske izazove. Pedagoška godina bila je dobra i izazovna. Imali smo puno djece u deset odgojno-obrazovnih skupina, tri jasličke i sedam vrtićkih odgojnih skupina. Možemo reći da smo ostvarili sve planirane ciljeve i programe koje smo si zacrtali, kazala je Kovač.

Ove pedagoške godine bilo je upisano 260 djece raspoređenih u 10 odgojnih skupina. Posebno su ponosni što su i ove godine obnovili status međunarodne eko – škole te dobili zlatni status i zelenu zastavu koja će krasiti njihov vrtić. Završeni su upisi za novu pedagošku godinu, a interes je bio velik. Vrtić ni ove godine nema listu čekanja.

– Zaprimili smo 58 zahtjeva i uspjeli smo upisati svu djecu. Tu smo ponovno izašli svim roditeljima u susret. Brinemo o tome da djeca mogu bezbrižno biti u vrtiću, dok roditelji rade i da im osiguramo mjesto u našem objektu. Novost je otvaranje dvije nove odgojno-obrazovne skupine na drugoj lokaciji, na Trgu čazmanskog kaptola 16, u zgradi Multifunkcionalnog centra. Tamo će biti skupine jasličke dobi. Time će se povećati broj skupina s 10 na 12. Otvaranje dvije nove skupine ne znači i da će biti više djece već ćemo rasteretiti postojeće skupine i približiti se pedagoškom standardu, rekla je Kovač.

Unatoč nedostatku odgojitelja na tržištu rada, Kovač ističe da će vrtić uspjeti zadovoljiti potrebe. Trenutno u vrtiću radi 12 odgojitelja, dok ostalo popunjavaju nestručne zamjene koje je po zakonu moguće zaposliti ako se na natječaj ne jave stručne osobe.

– Raspisali smo natječaji za odgojitelje za dvije nove skupine i postojeće skupine gdje su nestručne zamjene. Pozivam sve kvalificirane odgojitelje da se jave na naše natječaje, dodala je.
Kovač je također komentirala razloge odlaska nekoliko odgojiteljica, navodeći da su razlozi različiti – od privatnih do poslovnih.

– Razgovarala sam s njima, ali možda je najbolje da one kažu svoje razloge. Svaka ima neki svoj određen razlog, bilo da je privatne ili poslovne naravi. Vjerujem da su dobro razmislile o tome i da su njihova odluke donijete u najboljem interesu, možda idu na nešto bolje, u to ne mogu ulaziti. Svatko ima svoje legitimno pravo odlučiti što je najbolje za njega u životu, kazala je Kovač.

Osnivač Dječjeg vrtića Pčelica je Grad Čazma koji značajna sredstva svake godine u svom proračunu osigurava upravo za vrtić.

– Suradnja s Gradom Čazma je dobra i pozitivna. Podržavaju nas u svim našim projektima, uključujući i međunarodnu eko – školu. Nedavno smo zajedno sudjelovali u zelenoj akciji Eko čistke u lokalnoj šumi. Također, nakon pregovora dogovoreno je povećanje plaća za zaposlenike vrtića od srpnja, što će poboljšati materijalna prava naših radnika i zadovoljit će se zakon, istaknula je.

Što se tiče uređenja prostora vrtića u Dragancu, Kovač ističe da je u planu rekonstrukcija i opremanje područnog objekta, kako bi osigurali kvalitetan prostor za boravak djece. Osim novih prostora, vrtić dobiva i nova igrališta.

– U blizini matičnog objekta postavljamo nove sprave. Razvojna agencija Čazma prijavila je projekt na natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i dobili smo sredstva za nova igrališta, kazala je Kovač.

Planovi za godinu pred nama uključuju nastavak rada na tri lokacije s dvije skupine više.

-Nastavit ćemo raditi na tri lokacije s dvije skupine više i više zaposlenih ljudi. Planovi su i dalje ostvariti standard koji imamo i koji ćemo zadržati, ali također možda i postaviti nadstandard. Pružat ćemo sve što je neophodno da naša djeca budu sretna i zadovoljna u vrtiću. Želimo da roditelji žele upisati svoju djecu baš u naš vrtić, te s njima nastaviti partnerski odnos pun razumijevanja i poštovanja. Također, nastavit ćemo dijalog i suradnju s djelatnicima, raditi na poboljšanju uvjeta rada i boravka djece. Mislim da nam je to prioritet, zaključila je Kovač.