Super portal: Vožnjom lijepom našom zelenom bilogorskom stigli smo do Šandrovca. Općina od 1400 stanovnika iz sedam naselja upravo ovih dana slavi svoj dan, Dan svetog Vida. Došli smo u  kancelariju prvog čovjeka općine, načelnika Darija Halauša, koji je na čelu općine već tri godine.

Dario Halauš: Dobar dan i vama, lijepo vas je vidjeti u Šandrovcu. Pozdrav vašim čitateljima.

Super Portal: Pripremate se za jedno krasno slavlje koje će trajati nekoliko dana. Kako teku pripreme za Dan općine Šandrovac i proslavu blagdana Svetog Vida?

Dario Halauš: Pripreme su u punom jeku. Proslava počinje u petak, 14. lipnja, sa svečanom sjednicom na kojoj očekujemo veliki broj uzvanika. Imat ćemo revijalni turnir između naših udruga, a navečer će lovci kuhati paprikaš, ribiči fiš, i podijelit ćemo tu hranu našim mještanima. Nakon toga slijedi zabava uz Tamburaški sastav Panonija.

Super portal: U tri godine vašeg mandata, Šandrovac je doživio mnoge promjene. Možete li se osvrnuti na najvažnije projekte?

Dario Halauš: Te tri godine bile su dinamične i sadržajne. Ponosan sam na podizanje društvene razine života u općini. Obnovili smo i asfaltirali sedam kilometara cesta, a planiramo još sedam ove godine. Također smo obnovili područne škole u Lasovcu i Šandrovcu uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije. Velik problem, klizište, počeli smo sanirati uz potporu Ministarstva graditeljstva i premijera.

Super portal: Bazeni u Šandrovcu su postali prepoznatljiv brend. Kako teku pripreme za novu sezonu?

Dario Halauš: Bazen je naša velika ponos. Uložili smo puno u njegovu obnovu i opremu. Ovih dana kreće punjenje bazena, a u četvrtak, 13. lipnja, otvaramo kupališnu sezonu.

Super portal: Klizište je bio veliki problem za Šandrovac. Možete li reći nešto više o tome?

Dario Halauš: Klizište je ogroman problem koji smo naslijedili. Trebalo nam je dvije godine za izradu projektne dokumentacije, ali sada smo na dobrom tragu. Aktivno radimo s Hrvatskim geološkim institutom i Ministarstvom graditeljstva na sanaciji ovog klizišta od 9 hektara koje je jedno od najvećih u Hrvatskoj.

Super portal: Spomenuli ste i uređenje vidikovca. Kakvi su planovi za njega?

Dario Halauš: Vidikovac je bio zapušten, ali smo ove godine počeli s obnovom. Postavili smo nove staklene stijene, ponovno ga ofarbali i sada čekamo tehnički pregled. Bit će to prekrasno mjesto za uživanje u pogledu na bilogorski krajolik.

Super portal: Ceste su uvijek aktualna tema. Koliko ste zadovoljni napretkom?

Dario Halauš: Puno smo postigli, ali uvijek ima još posla. Ceste se troše, a njihov vijek trajanja je ograničen. Veseli me što možemo raditi na obnovi i izgradnji novih cesta jer to znači da se općina razvija.

Super portal: Lovci i ribolovci također imaju svoje projekte. Možete li ih detaljnije opisati?

Dario Halauš: Lovačka udruga je vrlo aktivna i trenutno uređujemo njihovu kuću. Također, otkupili smo dio ribnjaka i radimo na sanaciji ribnjaka koji su važan dio naše općine.

Super portal: Etno kuća u Šandrovcu je također obnovljena. Kako funkcioniraju kulturne udruge?

Dario Halauš: Etno kuća je divno očuvana i prikazuje našu tradiciju. Kulturne udruge, poput KUD-a, vinogradara, umirovljenika i drugih, vrlo su aktivne i trudimo se podržati ih maksimalno.

Super portal: Vatrogasci igraju važnu ulogu u vašoj općini. Kakva je njihova situacija?

Dario Halauš: Vatrogasci su moja ponos. Brojimo 30 članova interventnog sastava i stalno radimo na opremanju i motivaciji novih članova. Kupili smo novi kamion i uveli dnevnice za intervencije.

Super portal: Što je s nogometom? Postoje li planovi za sportske aktivnosti?

Dario Halauš: Nogometni klub je aktivan i pokušavamo animirati mlađe generacije kako bi oživjeli naš NK Šandrovac, nekadašnji Metalprodukt.

Super portal: Spomenuli ste Metalprodukt čiji prostor sada stoji prazan. Postoje li planovi da se taj prostor ponovno stavi u funkciju?

Dario Halauš: Da, imali smo jednog investitora zainteresiranog za taj prostor, koji još nije u potpunosti odustao. I dalje intenzivno radimo na pronalasku novih investitora, jer vjerujemo da taj prostor ima veliki potencijal. Konstrukcijski je jako moćan i stabilan, te uz malo adaptacije može postati funkcionalan za različite vrste poslovanja. Nadamo se da ćemo u ovoj godini uspjeti pokrenuti nešto konkretno u tom smjeru.

Super portal: Kako napreduje provedba programa “Zaželi” u općini Šandrovac i što taj program znači za vašu zajednicu?

Dario Halauš: Program “Zaželi” je od velike važnosti za našu zajednicu. Ove godine prošli smo na natječaju u suradnji s općinama Nova Rača i Severin. Zaposlili smo osam žena koje se brinu o 48 korisnika, a dodatno smo kroz LAG Sjeverna Bilogora prijavili još četiri osobe koje će se brinuti o 32 korisnika, što ukupno znači 80 korisnika i 12 zaposlenih žena. Ovaj program pruža neophodnu pomoć starijim i nemoćnim osobama u našoj općini, omogućujući im bolju skrb i redovite posjete, što je posebno važno s obzirom na to da mnogi od njih žive sami, dok su njihova djeca otišla u potrazi za boljim uvjetima života. Program “Zaželi” pomaže i u zadržavanju mladih u našoj zajednici, pružajući im zaposlenje i smisleni angažman.

Super portal: Koliko ste zadovoljni napretkom općine u ove tri godine?

Dario Halauš: Izuzetno sam zadovoljan postignutim. Uz sve izazove, uspjeli smo napraviti puno toga. Obnovili smo ceste, škole, bazene, otvorili jasličku skupinu i još mnogo toga. Imamo još puno planova za budućnost. Spremamo se za projekte kao što su kanalizacijski sustav, planiramo obnovu bazena, skladišta u Lasovcu, također planiramo postavljanje solarnih sustava na općinsku zgradu, vrtić i starački dom kako bismo smanjili troškove energije.

Super portal: Na kraju, pred nama je Dan općine. Što nas sve očekuje?

Dario Halauš: Imat ćemo bogat program koji počinje svečanom sjednicom, revijalnim turnirom, podjelom hrane i zabavom uz tamburaški sastav Panoniju. Subota donosi natjecanje u kuhanju vinskog gulaša, Dječje olimpijske igre, alku u tačkama i utakmicu Španjolska – Hrvatska, uz feštu i grupu Senatore. Nedjelja počinje sa svetom misom, lunaparkom i kramom. Nadamo se lijepom vremenu i dobroj zabavi za sve.