“Jazz u Bjelovaru ili, jednostavno, ‘Jazzica’ 27. lipnja poletjeti će po šesti put. Publika nam je već od prvog izdanja festivala pokazala da idemo u dobrom smjeru, a svojim posjetima narednih godina da nismo skrenuli sa našeg puta.
Ideja Jazzice, od prvog dana, bila je ‘romantika pod zvijezdama uz Jazz’, pa se nadamo da se svaki puta kada krene festival netko zaljubi. Kroz godinu sve je veći broj upita publike, glazbenika i medija o Jazzici što nam potvrđuje da smo uspjeli napraviti nešto posebno i drugačije. Ove godine imamo razloga i za dodatno slavlje. Dodijeljena nam je nagrada “Simply the best”, koju za inovativnost i kreativnost u turizmu već 14 godina dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i poslovno turistička burza PUT. Jazzicu ćemo ove godine, radi većeg broja instrumentalista, otvoriti 27.lipnja u bjelovarskom DOMU KULTURE dok se ostali koncerti tradicionalno održavaju u BOHO Parku.“  govori nam, u ime organizatora, umjetnički selektor festivala, Tvrtko Hopek.

U četvrtak 27.06. od 21 sat, u bjelovarskom Domu kulture festival otvara, povratnik na Jazzicu Bruno Šercar i njegova Jazziana Croatica uz Ansambl Lado, koji je ovim spojem stvorio jedinstvenu hibridnu glazbenu formu u kojoj se isprepliće tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane.

U petak 28.06. Jazzica seli na svoju klasičnu lokaciju u bjelovarski BOHO park. Od 21 sat sa svojim će triom nastupiti joše jedan povratnik na Jazzicu, profesor jazz gitare Bruno Mičetić. Mičetić je poznat hrvatskoj publici kao gitarist koji djeluje u raznim žanrovima, a svoj trio njeguje već dugi niz godina. Ovaj put na bini će mu se pridružiti na klavijaturama Joe Kaplowitz i Vladimir Kostadinović na bubnjevima. Kao poseban gost triu će se pridružiti svjetski poznati trubač ALEX SIPIAGIN koji je na početku karijere nastupao sa sastavima kao što su Gil Evans Orchestra, Gila Goldsteina Zebra Coast Orchestra, George Gruntz Concert Jazz Band, Mozamba, Mingus Big Band, Mingus Dynasty i Mingus Orchestra, i Dave Holland Big Band, grupama Sexte i Octet. Sipiagin ima iza sebe i više od 20 solo albuma na kojima je surađivao sa mnogim velikanima jazza.

Subota 29.lipnja rezervirana je za SU-TON quartet. Sastav se okupio na inicijativu i ideju Tina Džaferovića, mladog kontrabasista i kompozitora iz Sl. Broda a sa adresom u Beču. Surađujući s trubačem Nikolom Vukovićem iz Beograda, koji također živi u Beču, povezao se i sa zagrebačkim glazbenicima Lukom Čapetom na električnoj gitari i Borkom Rupenom na bubnjevima/udaraljkama. Ideju oko samog zvuka i pristupa improvizaciji quartet bazira na tradiciji europskog jazza i suvremene sakralne glazbe.

U nedjelju 30.lipnja festival zatvara kvartet GIIPUJA. Korištenje tradicijske glazbe u jazz kompozicijama postalo je zaštitni znak ovog originalnog quarteta koji često nastupa izvan standardnih koncertnih prostora. Bez ozvučenja, pozornice ili svjetlosnih efekata GIIPUJA se prepušta iskonskom poštovanju zvuka, spajajući tradicionalne instrumente, kao što su sopela ili mih, sa violinom, bas klarinetom, kontrabasom i bubnjevima. Takvi nastupi rezultiraju iznimnim glazbenim iskustvom za slušatelja, pokazujući kako se hrvatska etno glazba može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima. GIIPUJA su Marko First – sopela, mih, violina, okarina, Aldo Foško – bas klarinet, Tonči Grabušić – bubnjevi i Damjan Grbac – kontrabas.

***
Festival Jazzica, na sceni se pojavio 2018. godine i već 6 godina postavlja nove standarde za jazz i glazbena događanja u Bjelovaru.
Grad Bjelovar prepoznao je važnost ovakvog festivala za lokalnu kulturnu scenu, te organizacijom Jazzice i brojnim drugih manifestacija Bjelovarčanima i njihovim gostima nudi pregršt atraktivnih kulturnih priredbi.


Proteklih 6 godina na bjelovarskoj Jazzici nastupili su: (2018.) Elena Stela & A. J. jazz trio, Zvjezdan Ružić Trio, Vesna Pisarović, Oridano gypsy jazz band, (2019.) Matija Dedić & Zvjezdan Ružić, Bruno Mičetić Quintet, Vedran Ružić Project – Libertin, Vasil Hadžimanov Band (2020.) <COVID ORKESTAR> (2021.) Jazz Continuo – The Music Of Boško Petrović, Filip Pavić Quartet, Bruno Mičetić Quintet, Borna Šercar’s Jazziana Croatica (2022.) Zvonimir Šestak Groove Assembly, Zvjezdan Ružić Pianotron, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Dado Marinković band (2023.) Vedran Ružić – Spiritual Market, Balkan Zoo feat. Nina Ćorić, Zvonimir Radišić Trio, The Cool Jazz Duo i Acoustic Project.

Svi koncerti festivala besplatni su za sve posjetitelje. 

***
Otvorenje festivala biti će u bjelovarskom Domu kulture, dok će se ostali koncerti održati u BOHO parku.

***
Organizator festivala i provoditelj programa je Grad Bjelovar, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.