Udruga Češka beseda Gornji Daruvar se između ostalog bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima. Promovira običaje koji su njihovi preci donijeli u ove krajeve, pa tako i gastro običaje. Mnoga jela koja se spremaju u daruvarskom kraju potiču od vremena doseljavanja Čeha. Jedna namirnica je sigurno najzastupljenija, a to je krumpir.

Budući da je u češkim obiteljima, a ne samo češkim, krumpir vrlo zastupljena  namirnica želja je da mu se pridoda još veća važnost.

Na svim manifestacijama u mjestima gdje Česi žive,  vrlo često se sprema jelo od krumpira, bramborak ili popečci od krumpira. Ovo jednostavno jelo koje se priprema od krumpira, brašna, jaja, mlijeka i po kojeg začina i prži se na masnoći, vole svi jer se svojim okusom dobro sljubljuje s raznim pićima, a zasigurno najbolje je uz pivo – Staročeško.

U sklopu Dana češke kulture Češka beseda Gornji Daruvar će ovu kulturno – zabavnu i gastronomsku manifestaciju, Dan bramboraka, po 9. puta organizirati 15. lipnja 2024. godine  u Gornjem Daruvaru na igralištu pored mjesnog doma.

–          Od 16.00 sati natjecanje u pripremi„bramboraka“

–          Od 18.00 sati kulturno umjetnički program

–          Od 19.30 sati vrtna zabava

Sudjeluje deset ekipa koje će se natjecati u pečenju „bramboraka“. U kulturno umjetničkom programu će nastupiti Češke beseda Gornji Daruvar i Daruvarski Brestovac i HKUD „Banova Jaruga“.