Foto/Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH

U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za 2023. godinu.

Dobitnica nagrade za životno djelo svoju karijeru je započela kao učiteljica tehničke kulture 1974. godine, a 1995. osnovala je Fotoklub Bjelovar. Počela je surađivati s Hrvatskim fotosavezom te je 2002. postala njegova dopredsjednica te tu titulu ima i danas. Također je predsjednica odbora Hrvatskog fotosaveza za programe za mlade.

Zlata Medak je i inicijatorica i autorica projekata izbornih nastavnih programa za 5.- 8. razred osnovne škole iz predmeta tehničke kulture koji se odnose na fotografsku djelatnost.

Osmislila je i vodila program iz stručnog usavršavanja voditelja programa za mlade koje je verificiralo Ministarstvo, a rezultat toga je da su se Hrvatskom fotosavezu pridružile 52 ustanove, poput osnovnih i srednjih škola, Centar za inkluziju te zajednice tehničke kulture.

Nastavnica Medak je ranije dobila i Nagradu za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture 2017. godine te Državnu nagradu tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ 2007., istaknuto je na svečanosti, piše tportal.hr.