U bjelovarskom Domu kulture održana je svečana promocija monografije pod nazivom „Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu“. Ovo djelo detaljno opisuje ratni put bjelovarskih „Omega“, jedne od najelitnijih i najspremnijih jedinica policije u Domovinskom ratu.

Hrvatska policija, kao nijedna druga na svijetu, nastala je u Domovinskom ratu. Svjesni da će se neovisnost i sloboda morati braniti oružjem, nova hrvatska vlast zaključila je da treba ustrojiti i obučiti nove policijske snage koje će obnašati i obrambene zadaće. Tako je u Zagrebu organiziran tečaj za osposobljavanje pripadnika prvih hrvatskih redarstvenika, prve hrvatske oružane postrojbe u Republici Hrvatskoj. Među njima je bilo i 128 domoljuba iz tadašnje Zajednice Općina Bjelovar, koja je 23. veljače 1991. ustrojila Posebnu jedinicu policije Bjelovar. Njihova prva borbena akcija bila je u Pakracu 2. ožujka 1991.

Bjelovarske „Omege“ prva su postrojba u okviru policijskih uprava, a odmah nakon Antiterorističke jedinice Lučko, koja je dala nemjerljiv doprinos u najtežim akcijama i operacijama u Domovinskom ratu. Omege su sudjelovale u svim oslobodilačkim akcijama i vojnoredarstvenim operacijama, što svjedoči o njihovom slavnom ratnom putu. Na ponos svih pripadnika tadašnje postrojbe, a danas Udruge specijalne policije „Omega“ Bjelovar, ukoričena je ova monografija za sjećanje i budućnost.

Svečanost je okupila mnoge ugledne goste, uključujući obitelji poginulih suboraca i vitezova. Prisutni su bili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general Marijan Mareković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te glavnog ravnatelja policije Stjepan Milković, kao i mnogi drugi visoki dužnosnici i ratni zapovjednici.

Na predstavljanju monografije govorili su ratni zapovjednik tadašnje Specijalne jedinice policije Hamdija Mašinović, ratni ministar MUP-a Ivan Jarnjak, general Željko Sačić i predsjednik Udruge specijalne policije Mario Đurak.

Mario Đurak, predsjednik Udruge specijalne policije, prisjetio se kako je došlo do ideje za izradu monografije: “Naše predsjedništvo je donijelo odluku u dogovoru da krenemo u izradu monografije o bjelovarskim „Omegama“. Prikupljanje informacija, fotografija i dokumenata bio je dug i težak proces, ali zahvaljujući svim suradnicima, monografija je ugledala svjetlo dana.”

Autor monografije, dr. sci. Marin Sabolović, istaknuo je kompleksnost i izazove pisanja ovakvog djela: “Monografija je jedno kompleksno djelo koje zahtijeva pomirenje različitih izvora i perspektiva. Svjestan sam da knjiga nije savršena, ali vjerujem da će poslužiti kao vrijedan izvor informacija budućim generacijama. Naša je dužnost prenositi istinu o Domovinskom ratu kako bi sjećanje na hrabrost i žrtvu ostalo živo.”

O monografiji su uz autora govorili i dr. sci. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, general-bojnik Slaven Zdilar s Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, dr. sci. Janja Sekula, recenzentica monografije te Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne zaklade.