Bjelovar se priprema za 28. Terezijanu, najveću carsku manifestaciju središnje Hrvatske, koja će se održati od 13. do 16. lipnja 2024. godine. Ova manifestacija, koja slavi naslijeđe carice Marije Terezije, donosi bogat program prepun kulturnih, glazbenih, plesnih i povijesnih događanja​​.

Program i atrakcije

Terezijana ove godine donosi mnoštvo atrakcija, uključujući i Festival svjetla. Svjetlosne instalacije ukrasit će zgrade Gradskog muzeja, Gradske uprave, Pošte i nekadašnjeg Croatia osiguranja, stvarajući čarobnu noćnu atmosferu. Osim toga, na Terezijani će se održati i popularni Burger festival, gdje će posjetitelji moći uživati u kreativnim kombinacijama sočnih burgera pripremljenih od strane poznatih chefova poput Mate Jankovića i Ivana Pažanina​​.

Povijesni program

Jedan od vrhunaca manifestacije bit će svečana carska povorka i scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar. Prema legendi, carica nikada nije posjetila grad koji je osnovala 1756. godine, ali će ova povorka oživjeti taj povijesni trenutak. Uz domaća kulturno-umjetnička društva, sudjelovat će i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari 1756., koji će dodatno dočarati povijesnu atmosferu​, kao i brojne druge povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske.

Glazbeni događaji

Za glazbeni dio manifestacije pobrinut će se nastupi brojnih popularnih izvođača. Na glavnoj pozornici nastupit će Parni Valjak, Psihomodo Pop, Doris Dragović, Vanna, Jelena Rozga i mnogi drugi. Koncerti će se održavati na središnjem gradskom parku i bjelovarskom korzu, pružajući nezaboravne trenutke za sve ljubitelje glazbe​.

Dodatni sadržaji

Osim glavnih događanja, Terezijana nudi i raznovrsne sadržaje za sve generacije, uključujući ulične performanse, radionice, sportske aktivnosti, cirkuske predstave i izložbe. Posjetitelji će također imati priliku kušati domaće delicije i rukotvorine koje će biti izložene na štandovima diljem grada​.

Bjelovar se s ponosom priprema za još jednu nezaboravnu Terezijanu, pozivajući sve posjetitelje da postanu dio ove carske priče i uživaju u bogatom programu koji nudi zabavu, kulturu i povijest na jednom mjestu.

Foto: Dražen Kocijan