U izdanju “Jezičnice” objavljena je zbirka pjesama “Šumori stari hrast”, koja donosi pregled književnog opusa hrvatskog pjesnika i književnika Đure Sudete. Ova zbirka, posvećena pjesniku koji je rođen prije 120 godina u Staroj Plošćici, nudi selekciju njegovih najznačajnijih i manje poznatih pjesama.

Predgovor zbirci napisala je dr. Melanija Ivezić Talan s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja u svom tekstu ističe važnost Sudetina stvaralaštva i njegov doprinos hrvatskoj poeziji. Knjiga je dodatno obogaćena ilustracijama svestranog moslavačkog umjetnika Željka Stubičana, čime je vizualno upotpunjen doživljaj pjesničkih slika.

Predstavljanje zbirke održano je u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara u Čazmi, gdje su o knjizi govorile urednica Katica Šarlija i Tanja Nađ iz Osnovne škole Ivanska. One su prisutnima približile Sudetin rad i značaj ove zbirke, naglašavajući važnost očuvanja i promicanja lokalne kulturne baštine.

– Danas smo došli u Čazmu predstaviti novu zbirku pjesama našeg zavičajnog književnika Đure Sudete, koji pripada Općini Ivanska jer je rođen u Staroj Plošćici. Prošle godine smo obilježili 120. obljetnicu njegova rođenja, a tom prigodom nastao je novi izbor njegovih pjesama, uglavnom s motivima Moslavine, rodnog sela, kraja i obitelji, rekla je Šarlija.

Prva promocija zbirke održana je 10. travnja u Ivanskoj, na pjesnikov rođendan, uz velik odaziv publike.

– Bila je to lijepa večer poezije i prijateljskih susreta. Osjećam da bi i naš Đuro Sudeta bio zadovoljan jer, i 120 godina nakon njegova života, njegova poezija još uvijek živi u srcima ljudi, dodala je Šarlija.

Ideja za ovu zbirku nastala je prošle godine u sklopu obilježavanja Dana Đure Sudete, koje organizira Osnovna škola Ivanska u suradnji s Općinom.

– Tijekom istraživačkog projekta o Sudetinu životu i radu snimili smo dokumentarni film, imali kazališnu predstavu ‘Razgovor sa sjenama’ i tada se rodila ideja o izradi zbirke. Zbog opsega aktivnosti, knjiga je tiskana tek krajem godine, objasnila je Šarlija.

Reakcije na zbirku su pozitivne, a javnost je zahvalna na prilici da ponovno otkrije kvalitetu Sudetinog stvaralaštva, koje je godinama bilo marginalizirano.

– Uvijek je lijepo saznati nešto novo o našoj kulturnoj baštini i doprinijeti njenom očuvanju, istaknula je Šarlija.

Odabir pjesama za zbirku nije bio jednostavan, iako je Sudeta živio samo 24 godine.

– Unatoč kratkom životu, ostavio je bogatu zbirku poezije, od kojih je velik dio tematski vezan uz Moslavinu i rodno selo. U odabiru mi je pomogla dr. Melanija Ivezić Talan, koja je doktorirala na njegovom djelu. Zbirka sadrži 70-ak pjesama zavičajne tematike, a suradnici su doprinijeli da ona bude u ovom obliku, zaključila je Šarlija.